PL wil met commissie overlopen en fraude tegengaan

De Pertjajah Luhur (PL) stelt een commissie ‘Anticoup en Antifraude’ in, wiens belangrijkste taak zal zijn naar modellen te kijken om te voorkomen dat partijen middels coups, fraude en corruptie aan de macht komen. In de commissie zullen zitting nemen diverse deskundigen binnen en buiten de partij. ‘Op de samenwerkende partijen zal ik een beroep doen om deze commissie te versterken’, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo. De commissie zal onder meer de alarmbel moeten luiden indien er tekenen zijn dat fraude zal worden gepleegd, zeker met het oog op de komende verkiezingen. ‘Wanneer eenmaal fraude is gepleegd om aan de macht te komen, zal daar weinig meer tegen gedaan kunnen worden’, vreest Somohardjo.
Coups
Aanleiding voor het instellen van de commissie zijn de diverse coups die in de afgelopen jaren in de geschiedenis van Suriname hebben plaatsgevonden. Somohardjo noemt in dit kader de staatsgreep van 25 februari 1980, de telefooncoup van 24 december 1990, alsook de kapitaalcoup in 1996, toen wijlen Atta Mungra met een deel van de VHP overliep naar de coalitie van destijds, waarin ook de Nationale Democratische Partij (NDP) zat. Hij noemt in één adem de parlementscoup in 2010, waarbij twee parlementariërs van de Abop geheel tegen de afspraken in voor Jenny Simons stemden.
Gevolgen
De NDP-leiding heeft in al deze gevallen de hand in gehad. ‘De NDP heeft nooit een zodanige meerderheid gehad dat ze regeermacht hebben kunnen vergaren zonder een coup te plegen’, maakt Somohardjo duidelijk. ‘Een coup op zich is al erg, maar waar we ons ernstig zorgen over maken, zijn de consequenties. Die kunnen verstrekkend, desastreus en catastrofaal zijn voor de bevolking. In 1982 werden we niet alleen geconfronteerd met moorden, maar economisch ging alles neerwaarts. We moesten in rijen staan voor voedsel’, brengt Somohardjo in herinnering. De kapitaalcoup in 1996 heeft gezorgd voor een enorme geldontwaarding, waarbij de bevolking rondliep met biljetten van duizend gulden die in feite slechts één gulden waard waren.
Corruptie
De PL-voorzitter verwijst naar de vele corruptieschandalen die de huidige coalitie teisteren. Hij noemt in dit kader het geval van de bruggen van Ballast Nedam, die een waarde hadden van 130 miljoen NGL, maar waarvoor de regering 180 NGL heeft betaald. Hij noemt ook de uitverkoop van 160.000 ha van Surinaamse grond. Een ander punt waar de partij zich zorgen over maakt, is de ontwaarding van het Surinaams geld. ‘We zijn zeker van de overwinning, maar we maken ons zorgen over partijen die een ‘coupvisie’ hebben en we willen ons daartegen beschermen’, aldus Somohardjo.

error: Kopiëren mag niet!