Wim Bajnath: ‘Terrein achter Zondag Markt kan nuttig gebruikt worden’

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft eerder aangegeven dat hij het terrein achter de Zondagse Markt terug wil voor de Landbouwcoöperatie Kwatta. De voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, zegt tegenover Dagblad Suriname dat hij de minister hiertoe zijn volle ondersteuning zal bieden. Voorheen beschikte de coöperatie een terrein aan de achterzijde van de markt te Kwatta, maar die is door politieke bonzen van de VHP verkaveld en aan een familie uitgegeven. Als compensatie is toen aan de landbouwcoöperatie Kwatta een terrein van 12 hectare toegewezen te Uitkijk. Op het terrein achter de markt werden tal van gewassen gekweekt, waaronder pompoen, bananen en zoete patat. ‘De coöperatie had het terrein op naam gekregen, maar de vorige regering heeft het aan loyalisten uitgegeven in de vorm van bouwkavels. Het terrein is 2 hectare groot. De bouwkavels zijn vlak voor de verkiezingen van 2010 gemaakt en verdeeld onder VHP-loyalisten’, vertelt Bajnath.
Toezegging minister Algoe om terrein terug te halen
Toen was de coöperatie in opstand gekomen en had de regering hen gecompenseerd met een terrein van 12 hectare op Uitkijk. Bajnath zegt dat de boeren het terrein op Uitkijk gebruiken voor agrarische projecten. Het is zo dat minister Algoe op 14 oktober in verband met Wereldvoedsel Dag een bezoek bracht aan Landbouwcoöperatie Kwatta. Hij sprak de boeren toe en zei dat hij het voornemen heeft om het terrein achter de Zondagse Markt terug te krijgen voor koelfaciliteiten, opslagplaats en landbouwactiviteiten. Dit, in samenwerking met de landbouwcoöperatie Kwatta. In hoeverre Algoe nog bezig is hiermee weet Bajnath niet. Bajnath geeft aan dat er in de loop van 5 jaren nog geen van de VHP-loyalisten wat op het terrein hebben gedaan. ‘Niemand heeft nog een houwer daar geslagen. Het terrein is inmiddels een groot bos geworden. Ik vind het jammer dat het terrein is verwaarloosd, terwijl het nuttig door de coöperatie gebruikt kon worden als opslagplaats en voor koelfaciliteiten’, aldus Bajnath.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!