‘Vis moet op ijs bewaard worden’

Dagelijks zien wij visverkoop langs de openbare wegen in Suriname, waarbij er ongekoelde vis wordt verkocht. Volgens Ricky Stutgard, levensmiddelentechnoloog, moet vis volgens de internationale normen op ijs bewaard worden. Dit, omdat vis ontzettend weinig bindweefsels heeft, waardoor deze snel onderhevig is aan bederf. De koelcel van de Centrale Markt is reeds jaren stuk, waardoor de marktventers en met name de visverkopers hun vis niet kunnen koelen. ‘De visverkopers van de markt zijn commerciële arbeiders en kunnen gezamenlijk ervoor zorgen dat er een koelfaciliteit is’, meent Stutgard. ‘De marktventers moeten hun vis continu koelen. Echter proberen de visverkopers er zo goedkoop mogelijk ervan af te komen, waardoor zij geen koelcel aanschaffen om hun vis en visproducten te koelen’, aldus Stutgard.
‘Mijn advies aan de consumenten is dat zij de producten niet moeten kopen’, zegt Stutgard. Het is namelijk zo dat de consument een voedselvergiftiging of een voedselinfectie kan oplopen. ‘Het verhitten doodt nooit alles’, benadrukt levensmiddelentechnoloog Stutgard. ‘Er wordt gezegd dat het in voldoende mate verhitten van producten, de bacteriën doodt. Maar dat is niet helemaal waar. Het gif dat de bacteriën produceren, is labiel en gaat bij het verhitten wel kapot. Maar het gif van de micro-organismen die door de bacteriën wordt geproduceerd, gaat zelf bij het honderd graden verhitten niet kapot. Deze bacteriën kunnen tijdens de ongekoelde verkoop groeien en giftige stoffen produceren die niet kapot gaan bij de verhitting. Dit is een groot probleem’, laat Stutgard weten. De gezondheid van consumenten is op zo een manier in gevaar.
Bij het niet koelen van vis, groeien de bacteriën
De levensmiddelentechnoloog legt het simpel uit. Vers vis heeft één bacterie per gram. Aan het eind van de dag groeit die tot duizend per gram. Als de vis daarna wordt gekoeld, gaan de bacteriën in winterslaap. De volgende dag is het beginpunt niet één bacterie per gram, maar duizend bacteriën per gram. Dat deel dat niet wordt verkocht voor die dag, kan uitgroeien tot één miljoen bacteriën per gram. ‘Elke keer dat de visverkoper zijn vis koelt en weer in kamertemperatuur zet, neemt het aantal micro-organismen per gram toe’, benadrukt Stutgard. De natuur schakelt negentig procent van de micro-organismen uit bij verhitting.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!