Tranen van bloed, teken van een zwakke gezondheidszorg

Ebola is een infectieziekte die van dier op mens overspringt. Het wordt veroorzaakt door een mooi maar dodelijk virus dat inwendige en uitwendige bloedingen veroorzaakt. Het is voor het eerst beschreven in 1976 in Kongo, niet ver van de rivier de Ebola. De kenmerken zijn plotseling opkomende zwakte, gevolgd door hoge koorts en buikpijn. Daarna treedt uitdroging op door koorts, overgeven en diarree. Velen beginnen dan wartaal te praten en te bloeden uit mond, neus, vagina, en zelfs uit de ogen. De dood maakt dan snel een einde aan de ellende van de getroffene.
Ebola is angstaanjagend, omdat het besmettelijk is. Het doodt degenen die voor de getroffenen zorgen. Het goede nieuws is dat besmetting en verspreiding voorkomen kunnen worden. En 9 van de 10 getroffenen kunnen worden gered door een moderne en agressieve medische aanpak. Die aanpak bestaat uit isolatie, snel vaststellen van de diagnose, stevig toedienen van vocht en bloedproducten om uitdrogen of doodbloeden te voorkomen. Hiervoor is voldoende personeel (gezondheidswerkers, verpleegkundigen en artsen) nodig, goed ingerichte ziekenhuizen en voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen: jassen, handschoenen, maskers, gezichtschilden etc. De bescherming moet perfect zijn. Er mag geen enkel contact zijn met lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, urine, moedermelk, zweet, sperma, braaksel en diarree. Ook na de dood van de gastheer blijft het virus leven en is er besmettingsgevaar.
Niets doen of snel tevreden zijn met al genomen maatregelen is geen optie. Voortdurende waakzaamheid is nodig. De ervaring in Afrika heeft geleerd dat de uitbraak van ebola snel kan gaan. Vandaag één ebola geval, over enkele maanden honderden.
Een persoon die onbeschermd contact heeft gehad met een ebola getroffene moet 21 dagen in quarantaine worden geplaatst. Personen die tot vier weken geleden in een ebola-gebied zijn geweest mogen geen toegang krijgen tot Surinaams grondgebied.
De snelle verspreiding van ebola en het hoge sterftecijfer in Afrika komen door armoede, onwetendheid en een zwakke gezondheidszorg. Dit geldt ook voor Aids, tuberculose en malaria. De verspreiding van deze ziektes kan worden gestopt door betere controle van infecties (om niet-geïnfecteerden te beschermen) en moderne medische zorg (om geïnfecteerden te redden). Voorkomen en behandelen gaan hand in hand. Alleen hiermee kan je een epidemie voorkomen en de meerderheid van de getroffenen redden. Dit alles kost geld, veel geld, voor personeel, middelen, ruimten, systemen, etc. Zonder geld kan niets worden gedaan.
Weinig geld investeren om ebola verspreiding te voorkomen kan uiteindelijk veel duurder uitpakken. Het hoge ziekte- en sterftecijfer van ebola kan het sociaaleconomische verkeer helemaal ontwrichten en het niveau van angst en stigma verhogen. Suriname ebola-vrij houden zal dus goedkoper zijn dan een epidemie bestrijden.
Er zijn een paar goede vaccins in ontwikkeling, maar zolang alleen arme, zwarte Afrikanen doodgaan aan ebola zullen die vaccins niet snel genoeg op de markt komen.
Ebola is een test voor de kracht van de gezondheidszorg in Suriname. Een sterke gezondheidszorg weet de kortste weg naar het doel en schiet raak. Het probleem is bekend, dat is de giftige aard van ebola en hoe het wordt overgedragen. Het doel is voorkomen van import en overdracht van ebola. Niet lullen maar poetsen.
D. Balraadjsing

error: Kopiëren mag niet!