Krijgsraad handhaaft schorsing decembermoorden

Bij de hervatting van het december strafproces vandaag tegen Roy Ritfeld, heeft de Krijgsraad besloten dat de schorsing tegen de overige verdachten, waaronder Desi Bouterse gehandhaafd zal blijven. Een ander fantastisch cadeau voor de jarige president.
Na de aanname van de Amnestiewet twee jaar gelden werd de behandeling van dit prces geschorst tegen alle verdachten. Nabestaanden van de vijftien mannen die in december 1982 door het militaire regime van Bouterse zijn omgebracht, hadden de krijgsraad in april echter gevraagd om het strafproces te heropenen. Dit deden zij in navolging van de beslissing van het Hof van Justitie in de beroepszaak die de ex-militair Roy Ritfeld had aangespaanen. Ritfeld zegt onschuldig te zijn en wil daarom dat het recht zijn beloop heeft en hem vrijspreekt. Hij weigert als verdachte verder te leven.
De nabestaanden hoopten de krijgsraad te kunnen overtuigen om de zaak tegen alle verdachten te heropenen, maar die heeft hen nu onontvankelijk verklaard. Volgens krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor kan de zaak tegen hoofdverdachte Desi Bouterse niet worden heropend, omdat hij tegen de amnestiewet helemaal geen beroep heeft aangetekend. De verdere behandeling is uitgesteld naar 26 november.
De nabestaanden hadden vorige maand al aangegeven nog weinig geloof te hebben in de Surinaamse rechtsgang. Zij zijn daarom een procedure begonnen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Via die weg hopen ze dat Suriname wordt veroordeeld tot het nietig verklaren van de amnestiewet.

error: Kopiëren mag niet!