Islamic Development Bank (IsDB) Group organiseert een IsDB-dag in Suriname

Op 13 oktober 2014 wordt in de Ballroom van Hotel Royal Torarica een IsDB-dag georganiseerd waaraan allen aan de IsDB gelieerde instituten meedoen, te weten: de Islamic Research and Training Institute (IRTI), Islamic Corporation for Insurance of Investment and Export Credit (ICIEC), Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) en Islamic Trade Finance Corporation (ITFC). De Islamic Development Bank Group organiseert deze dag in samenwerking het Kabinet van de President van de Republiek Suriname en met de Centrale Bank van Suriname (die namens Suriname het Governorschap heeft van de IsDB). Dr. Ahmed Mohammed Ali Al Madani, die de eerste president is van de IsDB sinds 1975, met een onderbreking in de periode 1993-1995, zal de delegatie van de IsDB-groep leiden en de keynote spreker zijn op deze IsDB-dag.
Het doel van deze dag is de IsDB en de aan haar gelieerde instituten zoveel mogelijk te belichten, waardoor de private- en publieke sector zoals overheidsinstituten, investeringsautoriteiten, ontwikkelingsorganisaties, financiële instituten en kredietinstellingen, evenals wetenschappers uit diverse disciplines, inzicht verkrijgen in de mogelijkheden en werkwijze van deze instituten. Het is gebruik dat deze opendagen regelmatig worden georganiseerd in de 56 lid landen van de IsDB. De President van de IsDB reist speciaal voor deze dag naar Suriname af.
Voorts staat deze dag in het licht van het Interim Member Country Partnership Strategy (MCPS 2014-2015) tussen Suriname en de IsDB, waarbij het startsein zal worden gegeven voor de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis dat voortvloeit uit het “Health System Strengthening Project” en waarvoor de IsDB een bedrag van US$ 60 miljoen ter beschikking heeft gesteld. Het OPEC Fund for International Development (OFID), (http://www.ofid.org/) die ook vertegenwoordigd zal zijn op deze dag, heeft voor dit project een bedrag van USD 26,5 miljoen beschikbaar gesteld.
Er zal op die dag ook een aanvang worden gemaakt met de uitvoering van het Technical and Vocational Educationand Training project (TVET) van het Ministerie van Onderwijs welke in overeenstemming is met het ontwikkelingsplan 2012-2016 van de Regering . Met dit project is een bedrag van USD 15,8 miljoen gemoeid.
Nadat de president van de IsDB de formele handelingen zal hebben verricht zal hij nog dezelfde dag afreizen naar Haïti, alwaar de IsDB enkele sociale projecten heeft gefinancierd.
Voor de geïnitieerde projecten worden op 14 en 15 oktober 2014 workshops georganiseerd waarbij specifiek zal worden ingegaan op de aspecten die van belang zijn voor de uitvoering hiervan.
Vermeldenswaard is dat vanwege het lidmaatschap van Suriname bij de IsDB-groep, sinds 1997, deze organisatie zich heeft gecommitteerd om de ontwikkelingen van de Republiek Suriname te ondersteunen en te intensiveren, wat thans ook blijkt door middel van deze open dag en de invulling van de aangehaalde projecten.

error: Kopiëren mag niet!