Stichting 10 oktober herdenkt Marrondag

stichtingIn het kader van de herdenking van de Marrondag werd gisteren op de SMS-pier een persconferentie belegd door Stichting 10 oktober 1760. De voorzitter van de Stichting, Leo Atomang, hield de aanwezigen voor wat de gemeenschap aan activiteiten te wachten staat op vrijdag 10 oktober.
De voorzitter dook de geschiedenis in en hield de aanwezigen voor dat het precies 254 jaar geleden is dat de vrede tussen de Surinaamse koloniale overheid en de mensen die vrijheid verkozen boven slavernij, werd gesloten. Volgens de voorzitter wordt de Marrondag gezien als de strijd tegen onderdrukking, de strijd voor vrijheid en voor lotsverbetering. De voorzitter gaf aan dat het sluiten van de vrede anno 2014 een stuk geschiedenis is die wordt omgezet in productie. ‘Produceren van je verleden is werken aan je zelfstandigheid en respect hebben voor je afkomst.’
De dag 10 oktober is vanaf 2004 uitgegroeid tot een uitbundige herdenking en wordt elk jaar herdacht door onze gemeenschap en in het bijzonder de Marron-gemeenschap. Volgens de voorzitter zal de dag gevuld worden met heel wat culturele activiteiten en plechtigheden.

error: Kopiëren mag niet!