Volksvertegenwoordigers niet onder indruk van vijfde jaarrede president

Niet alle volksvertegenwoordigers zijn onder de indruk van de jaarrede van president Desi Bouterse. Hij hield gisteren voor de vijfde keer zijn jaarrede in DNA. Vooral de oppositie vindt dat de jaarrede van de president een herhaling is van de vorige. Ook coalitieparlementariër Harish Monorath van Nieuw Suriname verwacht niet veel.“De jaarrede is symbolisch heel mooi en het is een democratisch recht van elke regering. Je mag dromen en dromen hoeveel je wilt, uiteindelijk telt alleen de realisatie”, zegt Monorath. Hij zegt dat de jaarrede begon met een initiële jaar, daarna het doejaar, waarna een reanimatie van het doejaar is gekomen. “Vervolgens is er nooit meer wat van gekomen. Maar laat me geen lelijke dingen zeggen”, zegt de NS’er spottend. Volgens hem heeft de regering tot nu toe weinig targets gehaald, terwijl ze wel over de tools beschikte. Onder andere is het ziekenhuis van Wanica nog niet gebouwd, terwijl dat reeds twee jaren terug was aangekondigd. Ook het woningbouwproject is niet gekomen. “De 5 en 7 % rentelening is wel voortgezet. Ik vraag me af waar de fly-overs ook zijn. We hebben een cassavefabriek die meer cassave soep is geworden en ga zo maar door”, zegt Monorath. ‘De aanname van de sociale wetten en de verhoging van de AOV en kinderbijslag zijn goede initiatieven, echter zijn ze ten koste van een verhoging van de government take en een koerscorrectie gegaan’, meent Monorath.
DOE-parlementariër Carl Breeveld is evenmin optimistisch. ‘’Bij mij gaat het om de transparantie. Wat is er met de kruistocht tegen de corruptie gebeurd? En hoe verder met de verkwanseling van staatsmiddelen?”, vraagt Breeveld. Hij zegt dat tot nu toe bij geen enkel project er een duurzaam karakter is gegeven of waarbij er spaarzaam is omgesprongen met de middelen. ‘De aankondiging van een tramspoor van Paramaribo naar Onverwacht eist openbaarheid van bestuur en transparantie, echter blijft de regering zwijgen over de financiering’, zegt Breeveld. Het begrotingstekort stoort Breeveld het meest, omdat er ook hierover geen duidelijkheid wordt gegeven.
Voor de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, is de jaarrede niets anders dan een herhaling, waarbij steeds maatregelen zijn genoemd die reeds eerder moesten zijn gerealiseerd. “Ik krijg steeds weer de bevestiging dat de regering geen vermogen heeft om beleid uit te voeren. Nu gaat men trachten om binnen acht maanden zaken te realiseren. Al die andere jaren lukte het hun niet”, merkt Santokhi op. Hij zegt dat de president in zijn jaarrede niet heeft opgenoemd hoe hij de criminaliteit gaat aanpakken. ‘Vooral seniore burgers worden dagelijks beroofd, terwijl jongeren bloot staan aan verscheidene gevaren in het uitgangsleven. Ook ten aanzien van de terrorismebestrijding heeft de president niets gezegd, terwijl Suriname betrokken is bij terroristische activiteiten.’
‘De president heeft een inflatiecijfer van iets meer dan 3 procent genoemd. Dit heeft alleen met consumptie te maken. Hij heeft de inflatie binnen de andere sectoren niet genoemd. In de bouwsector bijvoorbeeld is dat boven de 40 procent”, aldus de VHP-voorman. Ook wordt volgens hem een vertekend beeld gegeven over de wisselkoersen. Volgens de oppositie is er juist sprake van een crisis in het land, die wordt gecamoufleerd door de regering. Dat zou ook de reden waarom zij bij de aanvang van de jaarrede uit de zaal liep en de vergadering in de eigen fractiekamer volgde.

error: Kopiëren mag niet!