Geen bekendmaking maatregelen tegen ebola

De NCCR-hoofdman Jerry Slijngaard, kon niet reageren tegenover Dagblad Suriname omtrent bestrijdingsmaatregelen tegen het ebola-virus, omdat hij niet op zijn juiste post aanwezig was. Slijngaard is zowel directeur bij de kustwacht als coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR). Het NCCR is belast met rampenbeheersing. Dat houdt in de bestrijding van calamiteiten, de voorbereiding hierop, de nazorg maar ook het nemen van maatregelen om rampen te voorkomen.
Het ebola-virus kan een calamiteit genoemd worden, maar doordat Slijngaard op zijn post bij de kustwacht zat, kon hij geen reactie geven over de dreiging en de voorbereiding hierop. Hij verwees door naar het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG).
Het ebola-virus komt dichterbij Suriname. Eerder deze week is een patiënt opgenomen in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas. De Verenigde Staten hebben laten weten dat het ebola-virus zich niet verder zal verspreiden, omdat de lokale en landelijke gezondheidsorganisaties in staat zijn om de potentiële verspreiding van het virus in bedwang te houden. Het virus kan enkel overgedragen worden door rechtstreeks contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen zoals zweet van geïnfecteerde personen of dieren. Het is niet uitgesloten dat in de loop van de komende weken meer mensen uit de patiënt zijn omgeving ebola krijgen. Deze mensen zullen daarom de komende tijd van nabij worden gevolgd. De incubatietijd kan tot 21 dagen duren. Naar schatting zijn er 1,4 miljoen ebola-gevallen in januari 2015 als er niets verandert aan de manier waarop patiënten worden behandeld. Het sterftecijfer wordt geschat op 71% en is de epidemie hiermee 14 keer groter dan de grootste uitbraak in Oeganda in 2000.
In de VS zijn eerder al enkele Amerikanen behandeld voor het virus. Amerika heeft eerder al hulp geboden aan Suriname voor het verstrekken van advies en informatie. Met deze buitenlandse steun die van een overheid komt die eerder dit jaar is beledigd door de Surinaamse president, is het te hopen dat een ebola-calamiteit zich niet voordoet wanneer Slijngaard bij de kustwacht werkzaam is.

error: Kopiëren mag niet!