‘Politiek in Suriname moet volgens de idealen van Mahatma Gandhi’

Politiek in Suriname moet volgens de idealen van Mahatma Gandhi gevoerd wordenDe organisatie SCV Karishma heeft op donderdag de 145ste geboortedag van Mohandas Karamchand Mahatma Gandhi herdacht. De vereniging heeft samen met lokale bewoners een krans gelegd bij het borstbeeld van Gandhi in Nickerie. Alvorens de krans gelegd werd, heeft een reeks van sprekers een toespraak gevoerd waarbij elk de nadruk legde op de boodschap van Gandhi. Deze wordt gezien als een incarnatie van de ‘Heer’. “Vandaar dat hij zelfs continenten heeft overbrugd om zijn boodschap over te brengen naar de mensen. Als mens heeft hij geweldloos gestreden en is daarmee naar het graf gegaan. Hij is een wereldfiguur geworden vanwege zijn kracht en politiek die hij gehanteerd in de wereld. Gandhi zal voort blijven leven en wij moeten hem vereren. Wij moeten zijn voorbeeld nemen en zijn boodschap overbrengen aan de mensen”, zegt de voorzitter van Karishma, Jamunapersad Roopram. Hij heeft benadrukt dat het politiek gebeuren in Suriname momenteel niet is wat het wezen moet. Hij is van mening dat de regeringsleiders de boodschap van Gandhi moeten opvolgen om het politieke gebeuren een ordelijk verloop te geven. Gandhi heeft ook gestreden tegen discriminatie. “Discriminatie is nog steeds één van de zorgpunten in de wereld. Gelukkig hebben wij geen openlijke discriminatie in ons land. Er worden zaken op grond van ras, geloof en politieke overtuiging gerealiseerd. We zullen pas ware democratie hebben als wij dit soort zaken vermijden”, zegt de voorzitter van Stichting Shanti, Kawlesar Matai. Ook hij geeft aan dat de politiek in Suriname nog niet ideaal is. ‘De idealen kunnen wij in de ideeën van Gandhi vinden.’ Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh geeft aan dat de monumenten opgefleurd zullen worden. Zij zien er niet zo aangenaam uit. Zwervers zijn ervandoor gegaan met de bril van Gandhi. De burgervader doet een beroep op de samenleving om een oogje in het zeil te houden.

error: Kopiëren mag niet!