Zogenaamd chikungunya-prikje te koop

1 zogenaamd anti chikungunya prikjeVoor wanhopige chikungunya-patiënten kan het wel zeer aantrekkelijk lijken om te gaan voor een middel dat hen van de pijnlijke ziekte af kan helpen. Ook als dit betekent dat zij er meer dan SRD 100 voor moeten neertellen. De teleurstelling zal wel groot zijn als blijkt dat er vooralsnog geen medicijn tegen de ziekte bestaat en dat het middel waar zij zoveel voor neergeteld hebben, hooguit een korte verlichting van de symptomen geeft. Een arts in Suriname aan de Kwattaweg, biedt dit pijnverzachtend prikje misleidend aan als te zijn een middel tegen de ziekte. Pas als de patiënt vraagt om uitleg, vertelt hij dat het middel slechts een ontstekingsremmer en pijnstiller is. De patiënt krijgt 2 prikjes (spuitjes) en wat tabletten zoals ‘paracof’. Er wordt volgens de betreffende arts eerst gekeken naar de symptomen van de patiënt en er wordt ook een labtest van de persoon afgenomen. Volgens de arts hebben meerderen baat gehad bij het middel. Het is wel merkwaardig dat, als dit middel zo goed werkt, de toediening hiervan slechts voorbehouden is aan deze specifieke arts en wel tegen betaling. Verwacht zou worden dat dit middel, indien effectief, nationaal of zelfs internationaal gebruikt zou worden om chikungunya-patiënten te helpen. Het aanbieden van dit ‘wondermiddel’ aan chikungunya-patiënten in nood, heeft vermoedelijk slechts winstbejag als achterliggende gedachte. De dienstdoende verpleegster / administratieve kracht van deze arts vertelt bij het opnemen van de telefoon ook gelijk dat er chikungunya-prikjes beschikbaar zijn. Pas als nadere informatie gevraagd wordt, krijgt men de arts te spreken.
Suriname heeft nu te kampen met een chikungunya-epidemie. Er zijn op dit moment bijkans 600 geregistreerde gevallen. Er is zelfs een persoon komen te overlijden ten gevolge van deze ziekte en een andere onderliggend medische complicatie. Chikungunya kan namelijk voor patiënten die reeds kwetsbaar zijn vanwege een hartkwaal, hoge bloeddruk en diabetes, een veel gevaarlijker verloop hebben dan voor mensen die gezond zijn. Behalve de welbekende paracetamol als pijnstiller zijn er weinig andere middelen die aan de patiënten kunnen worden aangeboden. Een advies is wel dat de patiënten voldoende vitamine C binnenkrijgen, omdat dit weerstandverhogend werkt.

error: Kopiëren mag niet!