Suriname niet voorbereid op Ebola

Suriname niet voorbereid op Ebola 1De uitbraak van Chikungunya zou Suriname niet bereiken, zo was het statement gemaakt door de gezondheidsinstanties van de overheid. Chikungunya kwam toch en momenteel is men bezig met het bestrijden van deze epidemie door voorzorgsmaatregelen in te zetten. Een mooi geval van mosterd na de maaltijd.
Een tweede uitbraak zit eraan te komen. Die van ebola. Een dodelijke ziekte waarvan men al besmet kan raken door in contact te komen met het zweet of ander lichaamsvloeistof van een besmet persoon. Een geval in Brazilië en een mogelijk geval in Bahamas, is er een gevaar dat deze – in tegenstelling tot Chikungunya – dodelijke ziekte ook Suriname zal treffen. Het geval van Bahamas, waar uiteindelijk de patiënt kwam te overlijden, bleek om malaria te gaan maar omdat de patiënt via Centraal Afrika had gereisd waren er wel voorzorgsmaatregelen getroffen.
Onlangs heeft St Vincent en de Grenadines aangekondigd dat met onmiddellijke ingang alle reizigers naar deze eilanden afkomstig uit West Afrika, met name studenten, in bezit moeten zijn van een geldig visum en een gecertificeerd medisch document waarop aangegeven is dat de reiziger op Ebola getest en vrij van infectie is. Wanneer niet voldaan wordt aan deze maatregelen wordt toegang tot St. Vincent en de Grenadines ontzegd.
Ondertussen heeft Trinidad en Tobago als sinds 16 september het land geëvalueerd op paraatheid om het virus aan te vechten. Een plan is gemaakt betrekking hebbende op toezicht, waarneming, behandeling, prognose en huidige staat van gereedheid en paraatheid om het virus het hoofd te bieden.
Over het geval van Bahama’s zijn een aantal lessen te leren. Ten eerste is dat de Bahama’s protocollen en screeningsprocedures heeft waar reizigers doorheen moeten om het eiland binnen te komen. Daarnaast zijn de gezondheidswerkers getraind om een infectieziekte op epidemische schaal aan te kunnen. Het is onwaarschijnlijk dat men kan voorkomen dat tijdens een epidemie iemand het land binnen komt die de ziekte niet heeft, maar eenmaal geïdentificeerd behoort het wel afdoende behandeld te worden. Iets wat Suriname niet laat zien tijdens de Chikungunya epidemie.
Er moet voorkomen worden dat zieke mensen het land binnenkomen, maar mocht dit toch wel het geval zijn, dan moeten deze wel zo snel mogelijk geïdentificeerd worden. Daarna zal deze geïsoleerd moeten worden volgens de internationale standaarden en voorzorgsmaatregelen, waarna de juiste instanties geïnformeerd worden over de gezondheidssituatie. Deze procedure moet maanden van tevoren voorbereid worden, wil het in een periode waarin het nodig is, gebruikt worden.
Uit onderzoek blijkt dat de immigratiedienst op de luchthaven geen vragen stelt omtrent de herkomst van de binnenkomende passagiers. Ook zijn er geen instructies gegeven aan reisagenten en vliegmaatschappijen. Integendeel zeggen de autoriteiten dat de leefomstandigheden in Suriname verschillen van West Afrika en dat Ebola daarom niet een dreiging vormt.

error: Kopiëren mag niet!