Alertheid tegen uitdroging

Alertheid tegen uitdroging.2
Alertheid tegen uitdroging.1Met warm weer zoals in de droge tijd is men geneigd om in ziekenhuizen, patiënten snel aan het infuus te zetten… en met goede redenen. Dit voorkomt namelijk uitdroging. Uitdroging heeft verschillende symptomen die bestaande klachten kunnen verergeren of een juiste diagnose kunnen verhinderen. Maar ook in het dagelijks leven kunnen mensen aan uitdroging lijden zonder dat ze daar erg in hebben.
Hoofdpijn
Er zijn drie belangrijke verschijnselen die aangeven dat uitdroging kan optreden. Ten eerste is dat hoofdpijn. Het lichaam is constant bezig om water te verliezen. Daarmee verliest het ook essentiële zouten en mineralen. Het verlies van zout zorgt ervoor dat de samenstelling van het bloed verandert. De hersenen zijn enorm gevoelig voor deze veranderingen en dat zorgt voor een hoofdpijn. Hoe meer vloeistof verloren gaat, hoe meer zouten er in het bloed voorkomen en dit zorgt voor een verminderde toevoer van zuurstof in de hersenen. Genoeg water voorkomt hoofdpijn.
Urine, is de tweede indicator voor vochtverlies of tenminste de donkere kleur van urine. Hoe geler de plas, hoe meer afvalstoffen erin zitten. Wanneer mensen genoeg vloeistof in zich hebben, gaat het verwijderen van afvalstoffen een stuk gemakkelijker en is de urine minder geel. Is de persoon uitgedroogd dan moeten er meer afvalstoffen in dezelfde vloeistof en wordt het volume afvalstoffen geconcentreerder waardoor de urine geler wordt.
Ontlasting is een derde goede indicator om te zien of iemand uitgedroogd is. Wanneer er constipatie optreedt, kan dat te maken hebben met te weinig vocht in het lichaam. Water zorgt ervoor dat de ontlasting goed door de darmen kan glijden. Met name in de dunne darm is ontlasting nog erg dun en wanneer het in de dikke darm terecht komt, wordt veelal het vocht eruit onttrokken. Wanneer het lichaam het vocht nodig heeft om andere functies te kunnen voltrekken, zal het meer uit de dikke darm halen, met als gevolg dat de ontlasting in de dikke darm vast komt te zitten, met constipatie als gevolg.

Maak water drinken tot een plezier

Men kan op verschillende manieren drinken plezieriger maken. Zo kan men water op een gezonde manier lekkerder maken, door er natuurlijke smaakmakers erin te doen zoals mint, watermeloen of peper. Laat het even in de koelkast staan zodat de smaak erin kan trekken. Peper heeft het voordeel dat deze het metabolisme stimuleert. Het helpt om water bij de hand te houden. Wanneer men druk bezig is op het werk, is de stap om water te halen groter dan wanneer het naast je staat.
Een andere manier om meer water in te nemen, is door het te eten in de vorm van tomaten, tjapar of andere vochtrijke groenten. Door het een onderdeel van het dagelijks leven te maken is het gemakkelijker om gehydrateerd te blijven.

error: Kopiëren mag niet!