Directeur Volksgezondheid: ‘Gezondheidsautoriteiten zijn niet laat met aanpak chikungunya-epidemie’

De directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Martelisse Eersel, vindt niet dat de gezondheidsautoriteiten laat zijn begonnen met het treffen van maatregelen voor chikungunya. ‘De epidemie is pas begonnen.’ Voordat de epidemie is uitgebroken, heeft het ministerie van Volksgezondheid behandelprotocollen samengesteld voor de artsen en enkele afspraken gemaakt met de ziekenhuizen. “In het vroege stadium van de chikungunya-epidemie in Commewijne heeft BOG actief gespoten. Maar gedurende de laatste twee weken is er een enorme stijging van de chikungunya-gevallen in Suriname. Dit maakt dat de regering zich volledig moet inzetten om deze ziekte te bestrijden”, laat Eersel weten. ‘We zijn niet te laat’, meent de directeur.
Niemand heeft weerstand tegen chikungunya
“Iedereen raakt besmet met dit virus, omdat niemand weerstand heeft”, zegt Eersel aan Dagblad Suriname. “Als er vooraf niets zou zijn gedaan, zou misschien zeventig procent van de bevolking al besmet zijn met het chikungunya-virus”, benadrukt Eersel. ‘Zelfprotectie door de burger is belangrijk.’ Directeur Martelisse Eersel, geeft aan dat er een intensivering van de voorlichting over het chikungunya-virus zal plaatsvinden. Verder zal er broedplaatsbestrijding, het ophalen van vuil en bespuitingen van gebieden waar nodig plaatsvinden. Verder zal de regering overgaan tot het aanpakken en muskietenvrij maken van de scholen. Daarnaast krijgt het binnenland bijzondere aandacht. Patiënten zullen besmet met het chikungunya-virus begeleid en ondersteund worden. Deze zaken worden verder uitgewerkt en intersectoraal afgesproken, zegt Eersel.

Nog geen maatregelen voor ebola

Er zijn geen ebola-gevallen in het Caribisch gebied, noch in Latijns-Amerika en Brazilië, vertelt Eersel. ‘Wij volgen de officiële berichtgeving van de WHO.’ Terwijl Suriname de chikungunya-ziekte probeert te bestrijden, is de Trinidadiaanse regering bezig om maatregelen te treffen tegen het ebola-virus. De regering van St. Vincent en de Grenadines heeft aangekondigd dat, met onmiddellijke ingang, alle reizigers uit West-Afrika (met name studenten uit Nigeria) in het bezit moeten zijn van een geldig visum en een gecertificeerd medisch attest waaruit blijkt dat zij de ebola-test hebben ondergaan.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!