Suriname heeft geen ideologische partijen

Suriname heeft geen politieke partijen die gestoeld zijn op ideologie. Bestuurskundige August Boldewijn weet dat men hem hierop zal aanvallen, maar het is een gegeven dat onze politieke organisaties geen ideologische basis hebben. Dat is reden waarom politici heel gemakkelijk kunnen overlopen als zij het even niet eens zijn met de leiding van hun partij of teleurgesteld zijn, omdat hun wensen niet zijn of worden ingewilligd.
Wat je constateert, is de manifestatie van een zekere mate van ontevredenheid. Deze zaken vinden veel plaats kort voor de verkiezingen. Suriname heeft het fenomeen van overlopen altijd gekend. Boldewijn vraagt zich af hoe het gesteld is met de communicatie binnen de partijen, waardoor de partijleiding weet wat er bij zijn mensen speelt. Hij refereert daarbij naar de onlangs getekende intentieverklaring tussen het NF, BEP, KTPI en PL en vraagt zich af of deze samenwerking heel goed is doorgecommuniceerd naar de leden. Hij weet dat niet een ieder eens is met de samenwerking met PL, maar men heeft ervoor gekozen om het hoofd te buigen. Men buigt zich bij de beslissing van de meerderheid, maar is er in wezen niet mee eens. Op den duur zorgt dit voor ontevredenheid. ‘Ik ben bang dat de voorzitter van de NPS in zo een omstandigheid verkeert’, zegt Boldewijn. De NPS heeft PL in 2010 feitelijk de deur gewezen.
‘Men kan zeggen wat men wil, maar Suriname heeft geen ideologische partijen. Wat we hebben, zijn pragmatische partijen. Een ideologische partij geeft de mensen een bepaalde kijk op de maatschappij en wordt duidelijk gemaakt hoe je gaat van situatie A naar situatie B. Dat hebben we niet in Suriname, maar partijen die een partij- en verkiezingsprogramma hebben waarin ze een aantal zaken hebben neergepend.’ Anders is het gesteld met een ideologie, want die is net een Bijbel. ‘Het vormt een deel van de persoonlijkheid, een deel van het leven, waardoor het niet gemakkelijk is vanwege de sociale controle dat personen zullen overlopen’, concludeert Boldewijn.
DM

error: Kopiëren mag niet!