Emile Wijntuin: ‘Bouterse zet grote mond op zonder na te denken’

‘Bouterse moet instaan voor de consequenties van de grote mond die hij heeft opgezet zonder na te denken’, zegt gewezen parlementsvoorzitter Emile Wijntuin aan de krant over de kwestie van de Afobakadam en de waterkrachtcentrale. Nog geen week geleden heeft president Desi Bouterse aangegeven dat hij de dam wil hebben. Volgens Bouterse is de oorspronkelijke doelstelling van de waterkrachtcentrale, namelijk het zorgen voor elektriciteit voor de aluminiumsmelterij, niet meer valide. Volgens het staatshoofd zou Suralco, die energie verkoopt aan de Staat Suriname, gedurende de jaren miljoenen hebben verdiend.
Inmiddels heeft Alcoa waaronder Suralco ressorteert, laten weten dat indien de president slechts geïnteresseerd is in de Afobakadam, zij bereid is te vertrekken uit Suriname. Alcoa stelt voorop het creëren van een gezond investeringsklimaat door Suriname om de productie te waarborgen. Hierin zou de Afobakadam een belangrijke rol vervullen. Maar Alcoa is van oordeel dat indien het staatshoofd de dam wil overnemen, hij ook de operaties die Suralco voert, kan overnemen.
‘Bouterse heeft een grote mond opgezet en Alcoa heeft haar vuist gewezen’, stelt Wijntuin. Zeker 1600 arbeidsplaatsen zouden in deze in het geding zijn. Ruim 700 werknemers hebben een baan bij Suralco. De multinational heeft ook contractors ingehuurd. Deze vertegenwoordigen zeker 900 arbeiders. Volgens Wijntuin heeft de Staat Suriname geen mankracht om verdere continuering na de overname van de multinational te garanderen. ‘De president heeft zijn schaapjes op het droge. Het arme volk en vooral de werknemers zullen de dupe ervan worden.’ Wijntuin is bang voor de consequenties van het opzetten van een grote mond door de president. Die zullen volgens hem niet te overzien zijn. ‘Het ziet er heel somber uit’, meent de gewezen Statenvoorzitter.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!