BEP-voorzitter: “Waarom zouden wij met de Abop willen werken?”

BEP-voorzitter Celsius Waterberg ligt niet te wachten op een samenwerking met zijn oude partner Abop. “Waarom zouden wij met de Abop willen werken?”, vraagt de oud-minister van Volksgezondheid retorisch. Volgens Waterberg zijn er voldoende partijen die in de afgelopen vier jaren behoorlijk zijn gegroeid, waardoor zij eerder in aanmerking komen voor een samenwerking met het nieuwe ‘mammoetblok’. Hij is ervan overtuigd dat de andere partijen veel meer zetels dan de Abop zullen halen om zodoende deze partij in de oppositie te manoeuvreren. Indien één van zijn zes andere partners een samenwerking zou wensen, zal de partij in haar geheel moeten bepalen of zij ook mee zal gaan met deze samenwerking. De huidige samenwerking met de PL, KTPI, VHP, NPS, SPA en DA `91 is volgens Waterberg tot nu toe heel goed, omdat het partners zijn waarmee gemakkelijk onderhandeld kan worden en geen situatie is waar mensen willen dicteren wat de BEP moet doen.
In de nieuwe samenwerking met de zes partners is BEP vastberaden om zetelwinst te halen. Daarnaast is volgens verschillende peilingen bekend dat de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) van Ronny Brunswijk in de afgelopen vier jaren flink is gegroeid. Indien beide partijen zetelwinst behalen bij de verkiezingen, is de kans groot dat een samenwerking tussen de twee nodig zal zijn bij de vorming van een nieuwe regering.
Het overgrote deel van de samenwerkende partijen binnen de combinatie heeft al een algemene ledenvergadering gehouden, waarbij mandaat is verkregen van de achterban om verder te onderhandelen voor samenwerking op DNA-niveau. Waterberg geeft toe dat zijn partij één van de laatste partners is die nog een alv moet beleggen. De BEP-voorzitter maakt zich hierom niet druk, omdat de alv alleen een bevestiging zal geven voor alles wat in principe binnen de partij leeft. De intentieverklaring is getekend nadat de partijstructuren mandaat daartoe hadden gegeven. Over een eventuele samenwerking op DNA-niveau moet nog gesproken worden. De alv zal volgens planning in de maand oktober gehouden worden. Geruchten doen de ronde dat de NDP geïnteresseerd is in een samenwerking met de BEP op DNA-niveau. Hiermee zou de NDP tweedracht binnen de nieuwe combinatie kunnen zaaien. Waterberg zegt in reactie hierop dat hij hiervan niet op de hoogte is. In ieder geval heeft hij al partners waarmee verder gesproken zal worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!