Compensatie rijstboeren kost regering SRD 12 miljoen

Eindelijk is het kostenplaatje bekend. Kleine en middelgrote rijstboeren komen in aanmerking voor een eenmalige compensatie van de regering. De rijstboeren die minder dan 200 hectare hebben ingezaaid, mogen zich sedert woensdag registreren bij het LVV-kantoor te Nieuw-Nickerie om in aanmerking te komen voor de compensatie van SRD 480 per ingezaaide hectare. De compensatie zal de Staat Suriname ongeveer SRD 12 miljoen kosten. Het geld komt uit de begroting van het ministerie van LVV. De pelmolenaars bieden thans een prijs van SRD 50 per baal natte padie aan. De subsidie per baal is SRD 8, waardoor de padieprijs neerkomt op SRD 58. De wereldmarktprijs voor een ton cargorijst heeft een val gemaakt van US$ 40. Hierdoor konden de molenaars niet meer dan SRD 50 per baal natte padie van 79 kg betalen.
Gestructureerde aanpak
De minister van LVV is geen voorstander van subsidie. “Ik wil een structurele oplossing brengen. Subsidie betekent dat je iets zal uitgeven wat je niet hebt verdiend. We moeten dit probleem gestructureerd aanpakken, zodat de boeren niet gesubsidieerd hoeven te worden”, benadrukt Algoe. “De mogelijkheden zijn er. Naast rijst, kan men rijstolie produceren en rijst verder verwerken tot beschuit en wafels.” Volgens Algoe moeten exporteurs niet afhankelijk zijn van slechts één afzetmarkt, maar van meerdere. “Als exporteurs weten dat de standaarden van de markten in Europa veel hoger zijn dan de Caribisch markten, dan moeten de exporteurs bij de markten van Europa aankloppen”, vindt Algoe. “Het is niet de overheid die naar markten moet gaan zoeken. De rijstsector is geliberaliseerd”, benadrukt Algoe. “De huidige regering heeft prioriteiten gesteld voor de rijstsector, vandaar dat het ministerie van LVV gezamenlijk naar afzetmarkten zoekt. In feite moeten de exporteurs samen met de boeren naar afzetmarkten zoeken. Wanneer men internationaal rijst teelt, wordt de padie vóór de oogst al verkocht door de padieboeren.” Algoe vindt dat dit systeem ook gehanteerd moet worden in Suriname. Hij streeft naar een structurele oplossing voor de rijstsector.
Middels de Petrocaribe-deal waarvoor president Desi Bouterse en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken naar Venezuela vertrokken, wordt gehoopt dat er een oplossing komt. De rijstovereenkomst in Petrocaribe-verband zal naar verwachting ertoe leiden dat Suriname 30.000 ton padie en 80.000 ton witte rijst zal exporteren naar Venezuela in ruil voor goedkope brandstof.

error: Kopiëren mag niet!