Dhiradj Soekhai: ‘Nog steeds schaarste dollars’

1 Dhiradj SoekhaiDe voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Auto-importeurs, Dhiradj Soekhai, geeft Dagblad Suriname te kennen dat er nog steeds een schaarste is van Amerikaanse dollars op de markt. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft eerder in een persbericht aangegeven dat er geen devaluatie van de Surinaamse munt op komst is. Er is volledig vertrouwen in de sterke Surinaamse munt. Echter blijkt dat de opkoop van US dollars vanaf juni niet meer optimaal mogelijk is bij cambio’s. Ook ondernemers geven aan dat Amerikaanse dollars schaars zijn in Suriname. De koers op de zwarte markt is USD 3,50 en de bankkoers is USD 3,35. Soekhai zegt dat de CBvS vaker aangeeft dat er geen schaarste is ‘om een beeld te scheppen dat het geweldig goed gaat in het land’. Door de schaarste is de US dollar ook duur. Wat de precieze oorzaak van deze schaarste is, weet Soekhai niet. ‘Wanbeleid van de regering kan een mogelijke oorzaak zijn’, meent Soekhai. ‘Ik denk dat men geen vertrouwen meer heeft in de Surinaamse dollar en als gevolg daarvan zijn toevlucht zoekt bij de Amerikaanse dollars.’
‘De CBvS komt met persberichten alsof er niets aan de hand is, terwijl men op straat geen dollars kan kopen’, aldus de voorzitter van de vereniging. Hij vraagt zich af of de CBvS wel enige link heeft met de financiële wereld. Ondanks de interventie van ongeveer USD 1 miljoen op dagbasis, ontstaat er toch een druk op de wisselkoers. De CBvS intervenieert, waardoor importeurs niet op de valutamarkt hoeven te gaan. Wanneer de vraag naar valuta groter is dan het aanbod, schiet de koers automatisch omhoog.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!