‘Marktverkopers kunnen verhoogde standgelden niet betalen’

Charlton Lieuw Choi bij het aanbieden van een petitie aan de waarnemend voorzitter van de DNA, Ruth Wijdenbosch
Charlton Lieuw Choi bij het aanbieden van een petitie aan de waarnemend voorzitter van de DNA, Ruth Wijdenbosch
Charlton Lieuw Choi, voorzitter van de Belangenorganisatie Centrale Markt Paramaribo, geeft aan Dagblad Suriname te kennen dat de marktventers zelf bepalen of zij de markt sluiten en acties voeren. ‘Standhouders zijn geen domme mensen’, benadrukt Lieuw Choi. Hij stoort zich eraan dat beweerd wordt dat hij de marktventers misbruikt voor zijn eigen doelen. De voorzitter van de belangenorganisatie geeft aan dat hij de marktventers niet aanzet tot het voeren van acties. “Het is juist de regering die alle standhouders probeert te misleiden”, meent Lieuw Choi. ‘Restauranthouders gaan het meest moeten betalen aan huurtarieven’, legt Lieuw Choi uit. “Het komt op een bedrag van tussen de SRD 500 en SRD 900 voor de landbouwers en voor de restauranthouders komt het neer op een bedrag van SRD 1.750 per maand, exclusief kosten voor stroom en water.”
Op 13 januari heeft de minister van Regionale Ontwikkeling, Stanley Betterson, vergaderd met de Commissie Marktwezen, waar Lieuw Choi ook lid van is. ‘Na de vergadering heeft de minister aangegeven dat hij wat betreft het marktwezen, klaar is.’ Lieuw Choi geeft aan dat de marktventers wel voor een verhoging willen betalen. ‘Maar de verhoging die nu gevraagd wordt, is te veel.’ Bij de minister was schriftelijk het verzoek gedaan om de verhoging aan te houden, totdat andere zaken in orde zijn. Het gaat om zaken zoals de illegale marktventers, onvoldoende parkeergelegenheid, de vuilophaal en de bewaking. ‘Maar de overheid heeft het verzoek naast zich neer gelegd; de prijzen worden doorgevoerd. Hoe kan men stellen dat ik de marktventers misleid als zij uiteindelijk toch degenen zijn die de vastgestelde bedragen moeten betalen’, merkt Lieuw Choi op.
‘Een restauranthouder zal onder de nieuwe omstandigheden de SRD 1.750 per maand zeker niet kunnen betalen. Een groenteverkoper zal de SRD 500 tot SRD 700 ook niet kunnen betalen, omdat de toeloop van klanten naar de markt steeds minder wordt. Iedereen kan tegenwoordig op straat verkopen en bij vrijwel alle grote supermarkten staat er een groentestand. Als ze het standgeld konden betalen, waren zij zeker niet op straat geweest.’ De verhoging geldt niet alleen voor de Centrale Markt, maar ook voor Markt-Zuid en de Kwakoemarkt.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!