LVV-minister praat met rijstboeren

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was maandagmiddag in Nickerie om te onderhandelen met de coördinator van LVV Regio West, de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), de boeren en overige stakeholders met betrekking tot het landbouwgebeuren. De bewindsman heeft gesproken over de compensatie die hij heeft geakkoordeerd met de SPBA. Er is uitgebreid ingegaan op de problemen binnen de rijstsector. Voorts heeft hij ook de voorstellen van de aanwezigen aangehoord.
“De compensatie van SRD 480 is geen oplossing voor de rijstsector. WIj gaan de sector structureel aanpakken. Het lag in feite niet in de bedoeling om de boeren te compenseren, maar na veel overleg met mijn collega-ministers hebben wij een akkoord bereikt”, zei de bewindsman. Volgens Algoe hadden de ministers en de boerenorganisatie besloten om een bedrag van SRD 475 uit te keren, maar de president heeft het afgerond naar SRD 480. “Als wij terugkijken in de historie is er nooit een bedrag hoger dan SRD 263 aan subsidie verleend in de rijstsector”, zegt minister Algoe.
Volgens de bewindsman heeft hij geen enkel project gegund aan SPBA-voorman, Oemraw. Deze informatie heeft landbouwer Peno Ramsamoedj eerder aangegeven in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens hem wilt de huidige regering de sector stimuleren, maar oppositieleden hebben misbruik gemaakt van de situatie van de boeren.
Aanstaande woensdag gaat er een Surinaamse delegatie naar Venezuela om verder te onderhandelen over de Petro Caribe Deal. “Wij willen geen situatie net als Guyana. Guyana levert rijst aan Venezuela, maar zij krijgen niets ervoor. Suriname zal een ander overeenkomst sluiten. WIj zullen padie en rijst leveren aan het land. En in ruil daarvoor zullen wij benzine ontvangen”, zegt hij.
SPBA-voorman, Harinanan Oemraw, zegt heel blij te zijn dat de minister naar Nickerie is gekomen om zelf met de boeren te praten, want hij werd de afgelopen periode flink onder druk gezet door de actie van de boeren. Hij verwacht dat dit tot het verleden mag behoren. De SPBA heeft de minister ter plaatse ook gevraagd naar de 50 kg NPK-mest en 100 kg ureum per hectare die zij eerder hadden gevraagd aan de minister. Dit zullen de boeren gebruiken voor de eerste bemesting. Voorts hebben zij de minister gevraagd naar kwijtschelding van schulden voor een bepaalde periode. De minister heeft de zaken meegenomen en na onderhandeling met zijn collega’s zal hij antwoorden. Hij zegt dat SML in Wageningen ook aangepakt zal worden, waarbij de boeren zelf gaan bepalen. “Was dit nog in bloei, dan was dit probleem vandaag niet ontstaan”, zei hij.
Boeren kunnen zich vanaf aanstaande woensdag tot en met volgend week woensdag laten registreren op het ministerie van LVV in Nickerie voor het in aanmerking komen voor de compensatie. Hij heeft ook aangegeven dat ook boeren die niet meer dan 200 hectaren beplanten in aanmerking zullen komen hiervoor. Pelmolenaars en grootlandbouwers komen niet in aanmerking. De minister zegt dat er veel gedaan moet worden voor de rijstsector, maar hij vraagt de boeren nog wat tijd.

error: Kopiëren mag niet!