Rijstboeren krijgen SRD 480 per hectare

Rijstboeren krijgen SRD 480 per hectareDonderdagavond is besloten dat de rijstboeren het bedrag van SRD 480 per hectare ingezaaide padie uitgekeerd krijgen van de Staat. Het geld moet binnen een maand tijd uitbetaald worden. Tussen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de minister van Buitenlandse Zaken en de Surinaamse Rijstboeren Associatie (SPBA) is een akkoord gesloten, waarin al deze punten zijn opgenomen.
Volgens SPBA-voorzitter Harrynannan Oemraw is het bedrag van SRD 480 geen subsidie, maar het verschil tussen de opkoopprijs en de verkoopprijs. Er is uitgegaan van een opkoopprijs van SRD 50 per baal padie en een verkoopprijs van SRD 58 per baal padie. Het verschil bedraagt SRD 8 per baal. Gemiddeld wordt in een areaal van een hectare ingezaaide padie 60 balen afgeoogst. Het verschil per hectare bedraagt dus 60 maal SRD 8, wat uitkomt op SRD 480.
Hoewel Oemraw zijn bedenkingen heeft, stelt hij voorop dat de Staat enigszins getracht heeft hen tegemoet te komen. Volgens de kostencalculatie bedraagt een baal padie tussen de SRD 64 en SRD 70.43. ‘De minister van LVV heeft ons duidelijk gemaakt dat de Staat niet meer aan ons kan geven. Maar ja, we hebben zoveel dagen gestreden. Het is niet voor niets geweest.’ Tijdens een van de protestacties in Nickerie schroomde de politie er niet voor om pepperspray te spuiten op de actievoerende boeren. Enkele van de rijstboeren die het voortouw hadden genomen om te protesteren, waren voor enkele uren opgesloten.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!