Pg Punwasi: ‘Het feit dat ik hier sta, is bewijs dat ik nog niet met verlof ben’

1 PG Punwasi“Het feit dat ik hier sta, is al het bewijs dat ik nog niet met verlof ben.” Dit zei procureur-generaal Subhas Punwasi gisteren tijdens zijn toespraak op de Politieacademie. De pg gaf hiermee subtiel antwoord op de speculaties in de media als zou hij reeds met verlof zijn. De topman van het Openbaar Ministerie gaf de aanwezigen te kennen dat hij per 4 december met verlof gaat. In augustus volgend jaar bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Punwasi gaf aan dat hij president Desi Bouterse, met tussenkomst van minister Edward Belfort van Justitie en Politie, ruim drie maanden van tevoren heeft medegedeeld dat hij per 1 september 2015 formeel met pensioen gaat. Voorafgaand aan zijn pensioen zal hij in december met verlof gaan.
De pg heeft onlangs nog zijn 64ste jaardag gevierd. Met een jaar verlof vooruitlopend op zijn pensioen zal hij afstand nemen van het ambt. Volgens de wettelijke hiërarchie zou advocaat-generaal Roy Baidjnath Panday, Punwasi moeten opvolgen. Indien hij mocht afzeggen om welke redenen dan ook, dan zal de keus vallen op advocaat-generaal Maureen Dayala. Echter heeft de president ook de bevoegdheid om iemand buiten het OM te benoemen tot pg. Enkele advocaten geven in gesprek met Dagblad Suriname aan dat zij liever advocaat-generaal Roy Baidjnath Panday als de opvolger van Punwasi zien. Het afwijken van de wettelijke hiërarchie en het kiezen van een externe persoon bij het benoemen van een procureur-generaal heeft al eerder plaatsgevonden in 1991 bij de benoeming van rechter Cecil de Randamie tot procureur-generaal. Hij zat tot zijn pensionering aan als pg.
FR

error: Kopiëren mag niet!