Vicaris-generaal Choennie: ‘Ieder mensenleven moet gerespecteerd worden’

1 Vicaris generaal ChoennieHet is al een hele tijd dat de afgrijselijke verhalen over de ontvoering en gevangenneming van Yezidi’s, christenen en shabakken en berichten over barbaarse verkrachtingen door strijders van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS), de ronde doen. Volgens de VN zijn mogelijk rond de 1.500 Yezidi’s en christenen gedwongen om als seksslaaf te dienen. Volgens de mensenrechtenverdragen is dit een grove schending van mensenrechten, die kan worden gezien als misdaad tegen de menselijkheid.
Geen verklaring van de Journalistenvereniging
De vicaris-generaal van het Rooms Katholiek Bisdom, Karel Choennie, geeft in een reactie aan dat de Paus zeer geschokt gereageerd heeft op de executies en de martelingen van slachtoffers, vooral het onthoofden van kinderen. ‘Het hoort niet thuis in een beschaafde samenleving’, aldus pater Choennie. Het verwondert de vicaris-generaal dat de islamitische leiders in Suriname geen verklaring hebben doen uitgaan over de afschuw van de grove handelingen van de IS. Ook de journalisten in Suriname hebben hun afschuw niet uitgesproken over de onthoofding van de journalist James Folie. ‘Wat de ideologie van de rebellengroep IS is, weet ik niet, maar met deze methodes vormen zij geen staat’, aldus Choennie. Ieder mensenleven moet gerespecteerd worden. De christenen worden gedwongen om de Islam te belijden, anders worden zij onthoofd door de strijders van de Islamitische Staat (IS). ‘Mensen mogen niet op grond van hun godsdienst vervolgd worden’, vindt Choennie. ‘De internationale samenleving waakt daarover.’ Volgens Choennie mag dit niet gebeuren. ‘De gruwelijke daden van de militante moslimgroepering IS zijn tegen de menselijkheid’, benadrukt Choennie tegenover Dagblad Suriname.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!