LVV-minister heeft nog geen antwoord voor padieboeren

Padieboeren uit Nickerie hebben geen concreet antwoord gekregen op de petitie die zij vorig week via districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh hebben gericht aan de president. Zij hadden een ultimatum gesteld van dinsdag (eergisteren). De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinanan Oemraw, had de boeren dinsdag opgeroepen om hen te voor te houden wat er uit de bus is gekomen uit de gesprekken die hij gevoerd had met de autoriteiten. Er was een ministeriële delegatie vanuit Paramaribo bestaande uit de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Buitenlandse Zaken en Openbare Werken (OW) in Nickerie om gesprekken te voeren met de voorzitter van de SPBA. Echter heeft dit gesprek geen vruchten afgeworpen. Volgens Oemraw hebben de ministers aangegeven de problemen van de boeren te zullen meenemen naar de president. Tijdens dit gesprek is aangegeven dat de Petrocaribe-deal voorlopig wordt aangehouden. Oemraw heeft dinsdag gesprekken gevoerd met rijstmagnaat Imro Manglie, die akkoord ging om de boeren een padieprijs van SRD 60 per baal natte padie aan te bieden. Ook dit is aan de minister voorgehouden. Hij heeft de minister gevraagd om zo snel als mogelijk een antwoord te geven over de padieprijs. “Als de padieprijs dit seizoen niet haalbaar is voor ons, dan zullen wij het komend seizoen niet meer planten”, zegt de SPBA-voorman. Ook de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) was uitgenodigd om gesprekken te voeren met de delegatie.
Uiterlijk vrijdag antwoord
De VRE heeft niet ingestemd om een padieprijs van hoger dan SRD 50 per baal natte padie aan te bieden. Oemraw zegt dat de LVV-minister vrijdag met een antwoord komt. Hij is helemaal niet tevreden met de resultaten uit de gesprekken met de ministers. De huidige padieprijs van SRD 60 zou niet rendabel zijn voor de boeren. Om verder te planten heeft hij de minister voorgesteld om per hectare in te komen met 1 zak NPK-kunstmest en 2 balen ureum van 100 kg. Boeren zijn het hiermee niet eens, want zij kunnen hiermee hun schulden niet aflossen. Daar de grote opkopers niet willen meewerken aan een hogere padieprijs, is het nu noodzakelijk dat de regering inkomt. Oemraw heeft ook het voorstel gedaan voor een compensatie aan de opkopers. Terwijl de ministers gesprekken voerden met de boerenorganisatie, wachtten de rijstboeren de bewindslieden buiten af om hen zelf te confronteren met hun problemen. Echter had geen enkele minister aandacht voor hen. “De minister van LVV is sluipend weggegaan. Wij ploeteren dag en nacht om de gemeenschap te voorzien van rijst en er wordt niet eens naar ons geluisterd. Wij zijn totaal voor de gek gehouden”, zei landbouwer Peno Ramsamoedj fel. Nadat de ministeriële delegatie vertrokken was, hebben de boeren afgesproken om actie te voeren. Zij zullen zich elke middag verzamelen op het Volksplein en onderling gesprekken voeren hoe verder te gaan met de sector.

error: Kopiëren mag niet!