Minister ATM herinstalleert Arbeidsadviescollege

Minister Micheal Miskin van Arbeid Technologische Ontwikkeling en MilieuMinister Micheal Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) heeft gisteren het Arbeidsadviescollege (AAC) geïnstalleerd. Het AAC is een adviesorgaan van de minister van ATM. Dit orgaan bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid, werkgeversorganisaties en de vakbeweging. Dit college verschaft inspraak aan zowel werkgevers als werknemers bij de voorbereiding van wetsproducten op het gebied van arbeid. Alfonsius Karg werd als voorzitter geïnstalleerd. De installatie van de leden is voor de periode lopende van januari 2014 tot en met december 2015. Opvallend is dat een deel van de zittingsperiode dit jaar al verstreken is. Volgens de bewindsman heeft dit voornamelijk te maken met het feit dat er lang gewacht is op de voordrachten van verschillende organisaties. Dit, omdat het AAC een lijvige samenstelling heeft, maar ook vanuit de zijde van ATM heeft het even geduurd om een persoon bereid te vinden om leiding te geven aan dit college. Gelet op de voordrachten van dit college betreft het volgens de bewindsman een herinstallatie van leden en plaatsvervangende leden van het vorig college die weliswaar in deze zittingsperiode door een andere voorzitter geleid zullen worden. Dit geeft dus aan dat deze groep van personen gecommitteerd is om hun organisaties te vertegenwoordigen en de standpunten van hun organisaties kenbaar te maken, verdedigen en consensus te bereiken met de overige partners in dit tripartiete orgaan. Volgens Miskin heeft dit tot doel om de minister van ATM evenwichtig advies te doen toekomen betreffende allerhande omstandigheden de factor arbeid rakende, maar in het bijzonder advies betrekkende de inhoud van wetgevingsproducten. Aan het vorig college is een reeks van wetgevingsproducten aangeboden voor advies. Jammer genoeg heeft de bewindsman van die reeks alleen advies ontvangen betreffende de wijzigingen op de Wet arbeidsinspectie. Van de overige wetsproducten heeft hij vernomen dat het helaas nog niet gelukt is te komen tot een eindadvies.
Wetten sociaal zekerheidsstelsel zijn een stap vooruit
Miskin gaf in zijn toespraak aan blij te zijn dat na decennialange deliberaties het eindelijk gelukt is om de drie wetten behorende tot het sociaal zekerheidsstelsel goed te keuren. Hiermee is een stap vooruit gemaakt om enkele sociale rechten toe te kennen aan voornamelijk de werkende burgers en de systemen daaromheen te ordenen. Echter weet hij dat het wat tijd in beslag neemt om wetsproducten te bestuderen , te becommentariëren en daarnaast ook consensus te bereiken over de inhoud van deze wetsvoorstellen. Bij het AAC zijn ook termijnen verbonden om te komen tot een besluit en dit in vorm van advies aan de minister te doen toekomen. Hij vroeg de pas geïnstalleerde leden rekening te houden met de vastgestelde termijn.
Karg haalde aan dat zijn benoeming laat zien dat er een stukje vertrouwen in hem is gesteld. Hij zal proberen om dat vertrouwen niet te beschamen. Het AAC als adviesorgaan van ATM met de doelstelling en taakstelling en de wijze van functioneren is hem niet vreemd. Hij is namelijk eerder, in zijn hoedanigheid als leidinggevende bij de arbeidsinspectie, lid geweest. Karg heeft ook enige tijd plaatsvervangend voorzitter mogen zijn. Vanwege zijn pensionering was hij echter niet meer direct betrokken bij dit orgaan. Hij zal na afstemming met zijn leden zo snel mogelijk proberen de achterstand die hij heeft op te lopen. Ook zal hij, na bestudering van de drie sociale wetten, advies hierover brengen aan Miskin.
FR

error: Kopiëren mag niet!