Mantelzorgers krijgen bijstand van afdeling Geriatrie AZP

mantelzorgZorgen voor seniorenburgers, ongeacht of het met liefde wordt gedaan, kan soms te zwaar worden voor mantelzorgers. Hierdoor lopen mantelzorgers het risico zelf patiënt te worden met vaak chronische en moeilijk te behandelen klachten. Men durft er niet altijd over te praten of weet niet waar ze terecht kunnen voor praktische en of emotionele hulp. Dit en nog veel meer werd geïnventariseerd vorige week woensdag op de thema-avond, georganiseerd door de afdeling Geriatrie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De activiteit in het AZP Auditorium was bedoeld voor mantelzorgers van ouderen om te komen tot die steun, begeleiding en praktische hulp die zijzelf nodig hebben. Het bood een forum waarop zij op zeer laag drempelige wijze, onderling problemen en moeilijke situaties konden bespreken en ervaringen, maar ook oplossingen konden delen. Het goed opgekomen publiek van mantelzorgers kreeg handvaten mee voor het omgaan met niet coöperatief of probleemgedrag bij seniorenburgers met dementie. Verder zijn ze bewuster gemaakt van hoe zij bij zichzelf vroege signalen van overbelasting kunnen herkennen. Het goed opgekomen publiek had baat bij het onderling bespreekbaar maken van voorkomende problemen en moeilijke situaties en hoopt op vervolg thema-avonden.
Geriatrie of Ouderengeneeskunde is het medisch specialisme voor kwetsbare oudere patiënten. Het legt zich toe op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke psychische en sociale problemen. ‘De klinische Geriater kijkt naar de hele patiënt, waarbij nadruk wordt gelegd op herstel en behoud van de zelfredzaamheid van de oudere patiënten’, zegt Angela Koorndijk, publiciteitsvrouw van de afdeling Geriatrie. Volgens haar vormen mantelzorgers binnen de gezondheidszorg een belangrijke schakel in het komen tot een diagnose en verdere behandeling van oudere patiënten. Zij bieden zorg aan oudere familieleden en vinden dit overigens vanzelfsprekend. Het kan de zorg zijn van een partner, ouder of grootouder, oom, tante of zelfs een kennis. De afdeling Geriatrie bestond op 01 augustus 2014 een jaar.
‘In het eerste jaar heeft de afdeling een groot aantal patiënten en hun familie kunnen helpen. Want door het opvolgen van de adviezen die wij van de poli geven, wordt de kwaliteit van leven van al onze patiënten en hun families verbeterd. In het begin waren het voornamelijk dementerenden. Nu lijken huisartsen steeds meer het besef te hebben dat de Geriatrie veel meer is dan dementerenden met probleemgedrag’, aldus Koorndijk.
De samenwerking met zorginstellingen is gestart, maar bevindt zich nog in kinderenschoenen. Er is intussen een start gemaakt met een serie lezingen. ‘Omdat Geriatrie voor velen binnen de gezondheidszorg nieuw is, wordt er heel hard gewerkt aan onze informatiepakketen, welke zowel binnen als buiten het AZP worden verstrekt. Er worden ook klinische lessen voor de verpleegkundigen verzorgd en zij worden bijgestaan in het AZP-beddenhuis met advies en hulp.’

error: Kopiëren mag niet!