Asis Gajadien: “Foto`s tonen duidelijk aanwezigheid koeien”

Asis Gajadien 1
Asis Gajadien 2Enkele dagen na de indiening van de petitie aan De Nationale Assemblee blijkt dat de occupanten van Santodorp tot nu toe niets van hun gekozen volksvertegenwoordigers hebben gehoord. “Unu no jere neks ete”, benadrukt een zeer teleurgestelde Arnold Misiedjan, woordvoerder van de occupanten in het ressort Santodorp. Volgens Misiedjan zijn de betreokken overtreders op dit moment bezig om de nodige stukken in te dienen om op de juiste wijze een stuk domeingrond te kunnen bemachtigen. Weliswaar wordt er nog dagelijks vergaderd en maken de mensen zich nu op om in de loop van de week ook nog bij andere instanties hun geluk te beproeven. Een deel van de mensen bevindt zich ook niet meer nabij het eerder geoccupeerde gebied.
NF/VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, die eerder een interpellatievoorstel over deze kwestie had ingediend, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij op de hoogte is van de petitie die deze inmiddels verwijderde occupanten afgelopen week aan functionarissen in het DNA-gebouw hadden ingediend. Afgelopen donderdag heeft de openbare vergadering normaal voortgang gevonden, maar dit onderwerp is helaas niet aan de orde geweest. De ingekomen stukken blijken dus nog niet te zijn behandeld. ‘No wang kaw no beng drape. Sortu prikkeldraad?’, schreeuwde de menigte de aanwezige journalisten afgelopen donderdag toe. De beschuldigingen dat de occupanten bezittingen, waaronder koeien, zouden hebben gemarteld, geslacht of beschadigd en prikkeldraad zouden hebben beschadigd, berusten volgens Misiedjan niet op waarheid. Gajadien spreekt dit tegen. Middels foto`s toonde de volksvertegenwoordiger de redactie van Dagblad Suriname aan dat de beweringen van Misiedjan niet op waarheid berusten. De perceeleigenaren van de Frederikshoopweg en een deel van Kronenburgweg hebben vooralsnog geen recente ontwikkelingen bij hem doorgegeven. Wat de eerder aangerichte vernielingen betreft zegt Gajadien dat die tot nu toe niet zijn vergoed.
‘Ook al waren het geen eigendomspercelen, toch mocht er niet geoccupeerd worden’
De percelen stonden volgens Misiedjan al een tijdje leeg, waardoor het besluit was genomen om eerst de nodige instanties af te lopen en informatie te winnen over de gronden. Nadat men van het Glis-kantoor en het Domeinkantoor begreep dat de percelen tot vrij domein behoren, werd massaal besloten om over te gaan tot occupatie. Achteraf bleek dat andere personen, perceeleigenaren, zich naar de locatie begaven en aangaven dat de percelen hen toebehoren. Gajadien zegt in reactie hierop dat de percelen voor zover hem bekend, eigendomspercelen zijn. Hij begrijpt dus niet waarom de mensen over ‘valse papieren’ spreken. ‘Al zou het om domeingronden gaan die toegewezen zijn aan personen, dan nog heeft een burger niet het recht om te gaan occuperen’, benadrukt het DNA-lid fel. Waar de mensen volgens hem wel ondersteund kunnen worden, is dat het parlement de regering verzoekt om haast te zetten bij hun eerder gedane beloftes. ‘Eén van ze is de bouw van 18.000 woningen.’ Hoewel deze mensen illegaal bezig waren, zegt de parlementariër wel dat zij net als andere Surinaamse burgers ook recht hebben op een stuk grond. De regering zal hierop moeten inspelen.
FR

error: Kopiëren mag niet!