Schuldbekentenis Bouterse kan tot lagere straf leiden

In een verklaring uitgegeven op zaterdag geeft het verdedigingsteam van Dino Bouterse meer details omtrent de schuldbekentenis van Dino Bouterse vrijdag voor de rechtbank in New York. Hij verscheen vrijdag in blauwe gevangeniskleding in de rechtbank en middels een tolk legde hij een schuldbekentenis af. Hij gaf toe dat hij heeft meegewerkt aan het transport van meer dan vijf kilo cocaïne met als eindbestemming de VS. In de 23 pagina’s tellende dagvaarding wordt 10 kilogram genoemd. Ook het bezit van een pistool bij de onderhandelingen om de drugssmokkel te organiseren, heeft hij toegegeven, alsook het beschikbaar stellen van een vervalst Surinaams paspoort aan een persoon die volgens hem banden heeft met de terroristenorganisatie Hezbollah. Hiermee bekent Bouterse de eerste twee feiten uit zijn dagvaarding. In de dagvaarding wordt Bouterse ervan verweten dat hij een vuurwapen onder zich had gedurende de onderhandelingen en een raketlanceerder die hij bij zich had bij de aanhouding in Panama. Het drugstransport en het voorhanden hebben van een vuurwapen worden Bouterse tezamen en in vereniging met Edmund Muntslag ten laste gelegd. In zijn bekentenis sprak Bouterse niet over Muntslag. Munslag vecht zijn uitlevering nog steeds aan bij de rechtbank in Trinidad. Door het erkennen van schuld is de strafmaat naar verwachting minimaal 15 jaar gevangenisstraf, stellen de advocaten. Alhoewel Bouterse schuld bekent ten aanzien van zijn betrokkenheid bij terrorisme, zal de rechter hierover nog een besluit nemen. Afhankelijk van dit besluit kan de strafmaat verder oplopen naar 30 jaar tot levenslang gevangenisstraf. Hoe voordelig de ‘guilty plea’ is, zal dan blijken.
Alhoewel het verdedigingsteam beweert door te zullen gaan met het overtuigen van de jury en de rechter dat Bouterse nooit van plan was om de Hezbollah te ondersteunen bij het opzetten van een terroristisch cel, wordt met de schuldbekentenis de noodzaak van deze inzet overbodig. Volgens het Amerikaans systeem wordt na een schuldbekentenis over een delict niet verder onderzoek daarover op de zitting gepleegd en hoeft de openbare aanklager, Preet Bharara, ook geen verder bewijs hierover aan te dragen. Bouterse zou 2 miljoen US dollar ontvangen voor onder andere het voorzien van een permanente basis voor Hezbollah in Suriname voor aanvallen op de VS. De advocaten zullen Bouterse juridisch blijven ondersteunen bij zijn medewerking aan het rechtsproces. De zaak tegen Dino Bouterse gaat op 6 oktober voor.

error: Kopiëren mag niet!