Ronny Asabina: ‘Koninklijke directeurssalarissen staatsbedrijven nog steeds geheim’

1 Ronny AsabinaHet BEP-assembleelid Ronny Asabina wil dat de lonen van de directeur en staf van de Energiebedrijven Suriname (EBS) bekend worden. Dit staatbedrijf zou nu moeilijke tijden meemaken. ‘Het volk moet maar steeds rekening blijven houden en heeft geen keus wanneer er geen stroom is, maar what about de hoge salarissen van de directeur en staf van de EBS. Want door de vicepresident, Robert Ameerali, is sedert 2011 aan het parlement beloofd dat hij de lonen van directeuren en stafleden bij parastatale bedrijven zou doorgeven aan het parlement. Er zou sprake zijn van transparantie.’ Drie jaren verder schijnt dit voornemen in de doofpot beland te zijn, vindt de politicus.
Ook president Desi Bouterse had doorlichting van de parastatale bedrijven beloofd in februari 2012. Vijf staatsbedrijven zouden in de eerste ronde doorgelicht worden door KPMG Advisory Services BV (KPMG). Het gaat om de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, Stichting Behoud Bananensector (SBBS), Telesur, Energiebedrijven Suriname (EBS) en De Surinaamse Waterleidingmaatschappij (SWM). De doorlichting hield in, het in kaart brengen van het operationeel en functioneel functioneren van de staatsbedrijven. Dit traject zou 4 tot 6 weken in beslag nemen. Ook dit voornemen is in de doofpot beland, zegt Asabina.
Volgens de parlementariër moet niet uit het oog verloren worden dat de politieke benoemingen van directeuren bij de EBS, dit bedrijf uiteindelijk fataal zijn geworden. ‘Want meer dan tientallen jaren heb ik geen open sollicitatie via de dagbladen gelezen, dat de EBS op zoek is naar een directeur. Altijd is een politieke figuur op deze post geschoven.’ Volgens Asabina is het meer dan duidelijk dat de beleidsmakers het helemaal niet nauw nemen met het energiebeleid in het land.
De afgelopen jaren is er behoorlijk inefficiënt beleid gevoerd bij de EBS. ‘We moeten niet vergeten dat de EBS staat en valt met subsidies van de consument en de belastingbetalers.’ Hoewel de dienstverlening van de EBS bijlange na niet is wat het wezen moet, is de consument genoodzaakt zijn energierekeningen op tijd te betalen. Bij een achterstand van een maand wordt het standaardbedrag van SRD 25 in rekening gebracht, ongeacht hoeveel energie de persoon heeft verbruikt.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!