Overheidsbezuiniging, emergency power en versneld afbouwen powerplant Menckendam

Front optie 1Ingaande vandaag, woensdag 27 augustus, zullen alle airco’s op overheidskantoren alleen tussen 10.00 uur – 14.00 uur draaien. De regering treft maatregelen om emergency power binnen te halen en zal versneld gewerkt worden aan het uitvoeren van de transmissie-en distributieprojecten te Menckemdam om het extra vermogen van 94 megawatt van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en Staatsolie op het net te brengen. Deze concrete oplossingen presenteerde president Desi Bouterse dinsdagmorgen aan het parlement tijdens een DNA-vergadering naar aanleiding van het huidige energievraagstuk. Carl Breeveld van DOE zegt dat de president zich op het verkeerde been heeft laten zetten bij de ingebruikname van de nieuwe powerplant aan de Saramaccastraat anderhalve week terug. Het staatshoofd heeft toen duidelijk gezegd dat er geen stroomonderbrekingen meer zouden zijn. De president zou maatregelen moeten treffen tegen zijn adviseurs en of degenen die hem verkeerde informatie geven. Chandrikapersad Santokhi van de VHP vindt dat er een crisisteam moet komen. Ook moet gewerkt worden aan een energieraad.
Misrekeningen
Hoewel de president aangeeft dat er sprake is van een overmachtssituatie, moest het hem wel van het hart dat eerder opgetreden kon worden om tenminste het leed voor de samenleving te verzachten. Vanaf juli 2013 heeft de Suralco de overheid bericht over de negatieve waterpeilontwikkeling in het stuwmeer. Zonder namen te noemen, zei het staatshoofd dat er maatregelen getroffen hadden moeten worden door de instanties, maar die zijn achterwege gebleven. Men is niet alert genoeg geweest, maar de regering heeft hieruit geleerd, meent hij. Intussen zal de regering voortgaan met het blijven vergroten van het opwekvermogen op middellange en lange termijn. De focus is waarschijnlijk veel gelegd op het aansluiten van personen op het net.

Middellange- en lange termijn oplossingen

De regering is andere mogelijkheden aan het bestuderen, die als alternatieven moeten dienen voor de energieopwekking. Er is een vergevorderde studie over zonne-energie en worden in dit kader twee projecten in het binnenland uitgevoerd. Ook is in uitvoering het 5 megawatt–zonne-energieproject van Iamgold.
De regering staat op het punt met een Israëlisch bedrijf in zee te gaan om 135 dorpen in het binnenland te voorzien van zonne-energie. Voor eind september hoopt de regering het contract te tekenen. Zonne-energie is hernieuwbaar en goedkoper en zal het gebruik daarvan door de regering worden gestimuleerd. De regering laat zich ook informeren over afvalenergie en opwekking van energie met kool en gas. Een structurele oplossing ligt volgens het staatshoofd in de waterkrachtenergie. In de toekomst zal er goede mix moeten komen van hydro- thermische- en andere hernieuwbare energiebronnen.
Vraag naar energie neemt toe
Er is sprake van een geaccumuleerd tekort. Dit vraagstuk is volgens de president een zeer ongewenste situatie, waar sinds de aanvang van deze regeerperiode tegen wordt gevochten. De regering heeft vier jaren ervoor gezorgd dat er continu voldoende stroom was voor huishoudens, bedrijven en instellingen.
Voor circa SRD 700 miljoen is geïnvesteerd in het opvoeren van de beschikbare energie door de aanschaf van motoren en het verrichten van aanverwante werken om de stroomvoorziening veilig te stellen. Er is sprake van een snel groeiende economie en er is een significante toegenomen economische bedrijvigheid. Toen de regering het bestuur van het land in augustus 2010 overnam, was er 193 megawatt stroomverbruik vastgesteld in de piekperiode, terwijl dit verbruik na 4 jaar een piek heeft bereikt van 235 megawatt. In oktober verwacht de regering een stijging naar 258 megawatt. Er is jaarlijks een groei van energie van 8%.
We hebben volgens het staatshoofd te maken met een enorme groei van 75 megawatt in de piekperiode. Dat is een toename in verbruik in vergelijking tot 2010 van 30% in de piekuren. Buiten de piekuren was er in 2010 ca. 150 megawatt vastgesteld, thans is dat ca. 200 megawatt. Er is ongetwijfeld een snelle toename van de economie wat een enorme druk veroorzaakt om die versnelde en grote behoefte aan energie bij te benen. De regering garandeert evenwel dat het veiligstellen van energie behoort tot de allerhoogste prioriteit van het regeerbeleid.
DM

error: Kopiëren mag niet!