Synode 2014 geopend met gemeenschappelijke dienst in Grote Stadskerk

1SynodeBinnen de Evangelische Broedergemeente wordt er dit jaar gesproken over het Synodejaar 2014. Het woord synode is samengesteld uit twee Griekse woorden, namelijk syn en odos en staat voor ‘samen op weg gaan’ of ‘samen van gedachten wisselen’. Op zondag 24 augustus vond de gemeenschappelijke openingsdienst van de synode plaats in de Grote Stadskerk. Het gekozen thema voor de Synode 2014 luidt ‘Wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken’. Onder de aanwezigen bevond zich ook minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken. In alle gemeenten en afdelingen van de EBG-kerk worden er vertegenwoordigers gekozen en als afgevaardigden naar de grote vergadering oftewel synode gezonden.
De Evangelische Broedergemeente van Suriname (EBGS) houdt om de drie jaar een synode. Bij zo een synode wordt er een terugblik gedaan op hoe het de afgelopen drie jaar is geweest met de kerk. Op elke synode worden er besluiten genomen en wordt het beleid aangepast aan de tijd of aan nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de synode wordt als het ware het beleid voor de komende drie jaren in hoofdlijnen uiteengezet. Verder wordt op elke synode een nieuw bestuur, het provinciaal bestuur, gekozen om de provincie de komende drie jaar te leiden. De laatste synode werd in 2011 gehouden, waarbij Renold Pansa tot Praeses werd herkozen en Lucia Anches- Breeveld en Desire Peerwijk tot respectievelijk eerste en tweede vice praeses.
Behalve de instellingen in Suriname zijn tijdens deze 17e synode ook vertegenwoordigers uit Curaçao, Aruba en St. Maarten aanwezig. Dit, vanwege het feit dat die gemeenten ook tot de provincie Suriname behoren. Tijdens de synode discussiëren de synodeleden in werkgroepen en plenair over ingediende verslagen en voorstellen, die daarna in stemming worden gebracht. De werkgroepen buigen zich onder andere over zaken als financiën, diensten en beheer, Liturgie en erediensten, de kerk, onderwijs, jeugd en jongeren. Van maandag 25 augustus tot en met vrijdag 29 augustus zullen er dagelijks werkvergaderingen gehouden worden in de Wanica Kerk.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!