Ministeriele meeting Unasur zal grondslag zijn voor sociale raad

Alice Amafo
Alice Amafo
Tijdens de Ministeriele Meeting van de Unie van Zuid Amerikaanse Naties (Unasur) heeft gisteren de afsluiting plaatsgevonden van een serie bijeenkomsten die Suriname met de overige lidlanden heeft gehouden in kader van de Sociale Raad van Unasur. Volgens minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft dit allemaal te maken met het mandaat dat Suriname van de staatshoofden van de organisatie heeft gehad om te gaan werken aan sociale ontwikkeling binnen de Sociale Raad van de Unasur. De bedoeling is dat over een week president Desi Bouterse bij de staatshoofdenvergadering in Uruguay rapport zal moeten doen wat al de raden hebben gedaan. Tijdens deze staatshoofdenvergadering zal president Bouterse officieel de hamer overdragen aan zijn Uruguayaanse ambtgenoot.
Volgens de bewindsvrouw is Suriname daarom nu bezig om zijn huiswerk af te ronden, zodat het staatshoofd de resultaten hiervan komende week zal kunnen meenemen. Volgens Amafo moeten wij niet vergeten dat Unasur een vrijwel jonge organisatie is en de raad des te meer. De sociale raad bestaat uit vier werkgroepen die de zaken moeten voorbereiden. Er zijn vier werkgroepen die gaan over o.a. voedselzekerheid en sociale zekerheid.
Integratie door van elkaar te leren
Men kan van elkaar leren hoe wij bepaalde instrumenten gaan gebruiken om de zaken te kunnen analyseren en bij de implementatie van het beleid. Volgens Amafo moet het zo zijn dat wanneer over integratie wordt gesproken, alle landen binnen de organisatie hun medewerking moeten verlenen om vorm te geven aan deze documenten.‘Wij willen geen document als Unasur klaar hebben, terwijl niet iedereen erachter staat’, benadrukt de Sozavo-minister. Echter zullen deze documenten niet binnen dit zittingsjaar afgerond zijn. De reden hiervoor moet niet bij Suriname gezocht worden, omdat een zittingsjaar van Unasur slechts voor de duur van een jaar is. Om alles te kunnen realiseren is meer tijd nodig. Vaak is volgens haar ook gebleken dat bij vergaderingen er verschillende obstakels zijn wat gemaakt heeft dat deze vergaderingen niet door zijn gegaan. Ook de inzet van de landen komt heel traag op gang. Om dit te veranderen moet volgens Amafo een attitudeverandering komen.
FR

error: Kopiëren mag niet!