Adjiedj Bakas: ‘Surinaamse economie kan binnen 15 jaar verdubbelen’

Adjiedj Bakas Surinaamse economie kan in 15 jaar verdubbelenDe bekende Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas verzorgde onlangs een lezing genaamd ‘Megatrends in Suriname’ naar aanleiding van zijn binnenkort uit te komen boek. De in Suriname geboren Bakas wordt in de Nederlandse media al geruime tijd omschreven als één van de meest invloedrijke mensen in de financiële sector. Tijdens de lezing deelde Bakas enkele van zijn ideeën omtrent ondernemerschap met de volle zaal. Hij stelde dat de Surinaamse economie binnen 15 jaar zou kunnen verdubbelen mits de overheid en het bedrijfsleven de juiste investeringen doen. Hiervoor zou een intensievere samenwerking tussen de overheid en de ondernemers in Suriname een vereiste zijn. Bakas spreekt in dit kader van Suriname als ‘ondernemende democratie’.
Techniek is sexy
De analist benadrukte dat onder meer het onderwijssysteem in Suriname moet worden aangepast. Administratieve beroepen verliezen met de wereldwijde automatisering hun waarde. ‘De overheid moet meer investeren in technische beroepen want techniek is nu sexy”, zegt Bakas, die moeiteloos humor met ernst weet te combineren. Het onderwijs zou erop gericht moeten zijn jonge, pas afgestudeerden te stimuleren in het ondernemerschap. Ondernemers en de overheid zouden meer startende ondernemers moeten helpen financieren. Ook zouden ondernemers elkaar kunnen financieren, het zogenaamde ‘peer to peer banking’. Een heel goed idee zou volgens Bakas ook zijn om Surinaamse Nederlanders over te halen om hun kapitaal tegen een aantrekkelijke rente in Suriname te investeren vooral vanwege het feit dat de banken in Nederland nu minimale rente bieden op spaartegoeden. Geld in het land krijgen vanuit de diaspora heeft in onder andere China en IJsland bewezen effectief te zijn in het helpen stimuleren van economische groei. Door een maatschappij van ondernemers tot stand te brengen creëer je onder andere meer banen. De ondernemers zouden dan vooral aan sociaal werkgeverschap moeten doen. Dit houdt in dat de werknemers goed betaald moeten worden zodat zij beter zullen presteren. Volgens de trendwatcher zou het Surinaamse overheidsapparaat tot 500 man terug kunnen worden gebracht door dit apparaat te digitaliseren. De onderwijssector (het onderwijzersapparaat) hierbij deels buiten beschouwing gelaten.
Shift happens
De overheid moet niet alleen digitaliseren maar ook meer ‘out of the box’ gaan denken. Ook het grondstoffen beleid van de overheid behoeft een omslag. De dalende trend in wereldmarktprijzen voor grondstoffen genoodzaakt dit. De overheid zou over kunnen stappen naar de nieuwe vorm agrarische sector waarbij bijvoorbeeld zaken als olie (biobrandstof) en plastic (bioplastic) uit plantenmateriaal vervaardigd worden. Het kostenintensief ontginnen van grondstoffen kan hierdoor overbodig worden. Op het gebied van energie zijn er nieuwe technieken van energiewinning zoals energie uit zwampen door toevoeging van een bacterie welke het overwegen waard zijn. Ten aanzien van de watervoorziening op elk moment en overal kan gebruik gemaakt worden van een andere nieuwe technologie waarbij mobiele machientjes simpelweg water uit de lucht halen. De woningbouwsector van de staat zou gebruik kunnen maken van goedkope huizen uit een 3D printer. Ook gezond en bewust eten voor een gezondere bevolking, het wegwerken van computeranalfabetisme onder ouderen en het verder automatiseren van het bankwezen kwamen aan de orde. Het winnen van gas uit ontlasting en het maken van antirimpelproducten uit een kakkerlakkenenzym voor de steeds ouder wordende wereldbevolking waren nog enkele van de minder smakelijke voorstellen die Bakas deed voor het kunnen opkrikken van de Surinaamse economie. ‘Shift happens’ zegt Bakas en met twijfelen kom je nergens. “De ontwikkelingen in de wereld gaan veel sneller dan je denkt en als je de aanwezige kansen niet grijpt dan doet een ander dat wel. De toekomst is niet voor de bange mensen maar voor de moedige”, aldus Bakas. In het boek ‘Megatrends Suriname’ van Adjiedj Bakas, dat in 2015 uit zal komen, beschrijft hij de trends die de komende jaren een impact op Suriname zullen hebben. Het gaat dan onder andere om het groeiende belang van zoetwatervoorraden, deltatechnologie en de geografische kansen die Suriname in de regio heeft.

error: Kopiëren mag niet!