LVV werkt aan verbetering van veeteeltsector in Nickerie

LVV werkt aan verbetering van veeteeltsector in Nickerie.1Vrijdagavond is de voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten, Bramhdew Rampedarath, gekozen tot de eerste voorzitter van de Veeteeltcoöperatie Nanipolder blok 3. Rampedarath zal samen met Shankar Bhola, Sakkradjit Ramhiet, Tander Perkash en Rawita Ilahibax het voorlopig bestuur vormen. Volgens Henk Panchu van de afdeling Coӧperatiewezen van het ministerie van LVV heeft het inspanning gekost om een consensus bestuur te vormen voor deze Veeteeltcoöperatie. Bij de verkiezing was de onderminister van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, aanwezig. Hij beloofde de coöperatie alle steun vanuit het ministerie. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh en parlementariër Rashied Doekhie riepen de veehouders op om nu in eenheidsverband te werken aan de verbetering van de sector. Volgens de burgervader moeten eerlijkheid en transparantie de leidraad zijn om het vertrouwen in de sector te herwinnen. Rampedarath riep de ongeveer 30 aanwezige leden van de coöperatie op om samen te gaan werken aan de omheining van dit gebied en de aanleg van de juiste infrastructuur, zodat het vee het heel jaar door genoeg voeding heeft. Het bestuur van deze coöperatie zal over 2 jaren verkiezingen moeten houden.
De veeteeltsector in Nickerie heeft al jaren een gebrek aan een goed grasland op het terrein. Ook is er een gebrek aan kwalitatieve runderen. Daarnaast heerst er een grote onenigheid tussen veehouders en het bestuur van de Vereniging van Veehouders in Nickerie. Deze vereniging heeft het beheer over de stalweide te Clarapolder. Er worden steeds beschuldigingen geuit over veediefstal en ongeoorloofd brandmerken van runderen. Er zij tientallen rechtszaken over de wettigheid van het bestuur. Met deze veeteeltcoöperatie wil het ministerie een nieuwe input geven aan de veeteeltsector in Nickerie, omdat zij ook het nieuw gebied in de Nanipolder, van ongeveer 350 hectare, zal helpen voorzien van de nodige infrastructuur om daar op een verantwoorde manier aan veeteelt te kunnen doen. Ook zijn er plannen om vee uit Brazilië te laten halen om de veestapel te vergroten en verbeteren.

error: Kopiëren mag niet!