Inheemse gemeenschap verliest grootheid aan vooravond Inheemse dag

ebiRoline Ebecilio, een zeer gerespecteerde persoonlijkheid onder de Inheemsen, wordt op vrijdag 8 augustus met gepast Inheems eerbetoon ten grave gedragen in haar geboortedorp Powakka. Ze overleed op 5 augustus na een kortstondig ziekbed op 77-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Met haar heengaan, verliest de Inheemse gemeenschap een bevlogen en doortastende persoonlijkheid die de Arowakse cultuur, traditie en spiritualiteit in leven hield. Ze beijverde zich vanaf tienermeisje tot haar overlijden voor behoud en erkenning van deze cultuur in ons land en in de regio. Zo heeft ze jarenlang met onvermoeide ijver zich ingezet om jongeren de Inheemse taal, zang, dans en het maken van klederdrachten te leren. Als sjaman (Inheemse geestelijke werker) hebben velen uit de samenleving met o.a. lichamelijke klachten haar geconsulteerd en dat deed ze belangeloos. Ofschoon ze intuïtief werkte, was haar spiritueel werk gebaseerd op het streven naar balans tussen lichaam en geest. Ze leefde in de overtuiging dat deze balans de oplossing is voor menselijke ellende en de verstoorde biodiversiteit. Ze heeft haar spirituele kennis, traditie en cultuur niet voor zichzelf gehouden, maar gedeeld met verscheidene Inheemse gemeenschappen tot zelfs in het buitenland. Zo heeft ze met onder andere de Inheemse culturele groep Wajono landen bezocht zoals Venezuela, Cuba, St. Vincent & the Grenadines, Curaçao, Frans-Guyana en Guyana. In ons land is ze de inspirator geweest van vele ontwikkelingen binnen de Inheemse gemeenschap. Ondanks haar bescheidenheid viel ze op bij velen in onze samenleving. Zo werd aan haar in 2005 voor haar verdiensten de eremedaille toegekend in goud door de president van de Republiek Suriname. In 2009 werd ze door Digicel genomineerd als Digicel’s Women of Excellence. In een filmpje op facebook i.v.m. haar heengaan (www.facebook.com/rolinebecilio) is te zien hoe haar bevlogenheid en doortastendheid tot uiting komen. Dit filmpje gaat als een lopend vuurtje en uit de duizenden reacties valt te destilleren dat met haar heengaan de Inheemse gemeenschap een schat aan kennis over spiritualiteit, traditie en cultuur van de Arowakken verliest. In Suriname woonden aan het eind van de 18de eeuw zo’n dertigduizend Arowakken. Tegenwoordig leven er in het land nog ongeveer drieduizend Arowakken. Door onder andere de culturele assimilatie houdt deze minderheidsgroep langzamerhand op te bestaan. Het gevolg is dat deze groep zijn kenmerkende leefwijze, kleding, taal en traditie dreigt te verliezen. De Arowakken, die de oorspronkelijke bevolking van Suriname vormden, zijn thans de kleinste bevolkingsgroep in Suriname. Ze noemen zichzelf Lokono of Lokonon. Ebecilio is geboren op 2 februari 1937 als eerste uit een gezin van 8 kinderen in het Inheemse dorp Powakka. Met haar heengaan zullen velen haar inspiratie missen.
De familie van wijlen Roline Ebecilio

error: Kopiëren mag niet!