Achttien leerlingen klaar voor ‘voortgezet speciaal onderwijs’

achtienHet overgrote deel van de Surinaamse leerlingen zit in het gewoon onderwijs. Het ‘speciaal onderwijs’ in Suriname wordt op twee niveaus verzorgd: het basis en voortgezet speciaal onderwijs (vso). Het speciaal onderwijs is er voor kinderen die tijdelijk of permanent speciale hulp nodig hebben die het gewoon onderwijs hen niet kan bieden. “Er zijn verschillende scholen voor vso namelijk Spisona, VSO Flora, Naks, VSO Welgedacht C en VSO Emma”, zegt schoolleider Sharon Strijk van de afdeling Basisonderwijs. “De leeftijd van de kinderen op de basisschool is ongeveer 7 tot 15 jaar. Als ze ouder dan 15 jaar zijn, worden ze van het basisonderwijs doorgestroomd naar vso, hetgeen drie jaar duurt”, aldus Strijk.
Schoolleider Strijk geeft Dagblad Suriname te kennen dat er van het jaar achttien leerlingen zijn doorgestroomd naar vso. “De doorstromers worden individueel begeleid. De begeleiding is per leerling verschillend”, zegt Strijk. “Ze worden rijp gemaakt om zichzelf te redden binnen de maatschappij.” De leerlingen kunnen na hun vso-opleiding te hebben afgerond, niet verder doorstromen. “Zij kunnen na vso te hebben afgerond, meteen gaan werken”, aldus Strijk. “De leerlingen van het basisonderwijs krijgen een getuigschrift en de leerlingen van het vso een diploma.” Woensdag werd het doorstromen van de kinderen op feestelijke wijze gevierd. De beste leerling is Abigail Wijgaard geworden.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!