Borstvoedingsweek in Sint Vincentius

Borstvoedingsweek in Sint Vincentius(1)Borstvoedingsorganisatoren in het Sint Vincentius Ziekenhuis hebben samen met de afdeling Gynaecologie / Obstetrie en Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname (Stibosu) een voorlichtingseminar gegeven over het verantwoord geven van borstvoeding. Dit is in het kader gedaan voor de Borstvoedingsweek met als thema ‘Overwinning voor het leven’.
Stibosu is de drager van het project en de stichting is al sinds 1999 actief op het vlak van borstvoeding. Elk jaar participeren ze in de Borstvoedingsweek. Dit jaar zijn er twee personen getraind om voorlichting te geven. Bij de uitleg hoe men het beste borstvoeding kan geven, wordt gebruik gemaakt van de pop Wendy. Met deze stand-in wordt uitgelegd hoe men de baby moet aanleggen, hoe de houding van het kind hoort te zijn, over eventuele tepelproblemen en hoe men het beste kan afkolven. Afkolven is een procedé waarbij handmatig melk uit de borst wordt gepompt of geknepen. Deze melk kan men twee dagen in de koelkast bewaren of in de vriezer. Wanneer de melk op die manier wordt bewaard, moet het wel eerst op temperatuur worden gebracht door au-bain-marie op te warmen.
Eerste binding met kind door borstvoeding
“Veel drinken, vooral voor het aanleggen”, is het advies van Stibosu. “Borstvoeding is iets van jezelf. Het is fijn om te geven aan je baby. Het kan al binnen 1 uur na de bevalling en is de eerste binding met het kind.” Stibosu gelooft dat borstvoeding van samenstelling goed is. Daarbij zijn alle belangrijke voedingsstoffen en antilichamen in de melk aanwezig. De stelling is dat een baby op eigen tempo kan drinken en de hoeveelheid die het nodig heeft. Door het geven van borstvoeding komt oxytocine vrij, hierdoor herstelt de baarmoeder sneller en is er minder kans op baarmoederhalskanker. Ook door het geven van borstvoeding kan borstkanker voorkomen worden. Stibosu wil graag de nadruk leggen op dat vaders meehelpen voor het voeden van baby’s. Het lijkt misschien alsof de vaders minder hoeven te doen wanneer vrouwen borstvoeding geven, maar door het laten liggen van huishoudelijke taken tijdens de voeding zoals onder andere afwassen of wassen, worden het stressvolle taken voor de vrouw. Door deze stress wordt de productie geremd en ontstaan er problemen voor vrouw en kind. Daarom benadrukt Stibosu de rol van de vader als ondersteuning voor het gezin.

error: Kopiëren mag niet!