Minister Rusland: ‘Banken hebben ervoor gezorgd dat vakantiegelden vroeg zijn gestort’

1 Minister RuslandDe vroege storting van de vakantiegelden voor ambtenaren komt door de snelheid van de banken. Dit laat minister Andy Rusland van Financiën tegenover Dagblad Suriname weten. Werknemers in overheidsdienst konden vanaf afgelopen dinsdag 22 juli over hun salarissen en vakantiegelden beschikken. Volgens de bewindsman is het gebruikelijk dat het ministerie voor de 25ste van de maand alle salarissen van werknemers in overheidsdienst uitbetaalt, indien deze datum na het laatste weekeind valt. In dit geval heeft het ministerie van Financiën het geld gestuurd naar de bank, denkende dat het twee tot drie werkdagen in beslag zou nemen, voordat de gelden verder verwerkt konden worden en naar de lokale banken konden worden overgemaakt. Zo zouden de ambtenaren pas gisteren over hun gelden moeten beschikken. Door de snelle aanpak van de banken is alles binnen één dag verwerkt. Volgens de bewindsman heeft hij ook rekening gehouden met het feit dat aanstaande maandag tot een nationale vrije dag is uitgeroepen.
Op de vraag of het brengen van zoveel geld in een keer geen negatief invloed kan hebben op de economie van het land was de bewindsman kort. Volgens Rusland zou dit geen negatief invloed moeten hebben. Het exacte bedrag dat de overheid dit jaar hiervoor heeft uitgegeven, kon de bewindsman niet doorgeven, omdat hij nog niet over de exacte cijfers beschikte. Punt is dat ‘lanti’ in ieder geval ongeveer het dubbele heeft uitgegeven van wat zij maandelijks voor haar werknemers stort. Dit komt neer op 96%. Het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) moet de betaalrollen met daarop het vakantiegeld van ambtenaren in orde maken. Daarna volgt het proces van financiële afhandeling door de afdelingen Financiën en Comptabiliteit van de verschillende ministeries. Daarna worden de salarissen met het extra bedrag, dat gelijk is aan het voorgenoemde percentage van de bezoldiging, gestort.
Overheid nog steeds de grootste wanbetaler
Wanneer de overheid in de rechtsbetrekkingen op privaat- of publiek gebied haar financiële verplichtingen niet nakomt en of welbewust door gecreëerde bureaucratie stagnaties veroorzaakt, valt ook corruptie, nepotisme en of patronage dito als noodzakelijk kwaad duidelijk te signaleren. Wie er nog niet mee te maken heeft gehad, mag zich gelukkig prijzen. ‘Betrokken raken bij het uitbetalen door de Surinaamse overheid na bijvoorbeeld een geleverde dienst of prestatie’. Een heel simpel voorbeeld is het project Naschoolse Opvang, waarbij mensen die diensten geleverd hebben nog steeds op betaling wachten. De directeur van Onderwijs heeft onlangs nog gezegd dat alles zal worden betaald. Hopelijk wordt de daad bij het woord gevoegd. Daarnaast zijn er verschillende aannemers bij het ministerie van Openbare Werken, die maanden op hun gelden wachten. Dit zijn enkele voorbeelden, waaraan men moet denken. De vroege storting van de vakantiegelden kan volgens bepaalde mensen ook als een politieke stunt worden beschouwd om munt te kunnen slaan bij de komende verkiezingen van 2015. De vraag aan de regering is nu hoe men de vakantiegelden kan betalen, terwijl men haar eigen schulden niet kan aflossen?
FR

error: Kopiëren mag niet!