ABS: ‘Consumentenprijzen vergeleken met juni 2013 met 2.2% gestegen’

ABS geeft consumentenprijsindex cijfers weer.1Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis in juni 2014 ten op zichtte van mei 2014 gemiddeld met 0.6% gestegen. Als er een vergelijking met juni 2014 en juni 2013 wordt gemaakt, dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 2.2% gestegen. Dat geeft aan een 12-maandse inflatie van 2.2% wat betreft de cijfers van juni 2014.
De consumentenprijsindex (CPI) of wel ‘index voor de kosten van levensonderhoud’, is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden.
In Suriname’s CPI-pakket zitten 297 items. Prijsopnames zijn verricht over de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca en Commewijne. Bij het maken van vergelijkingen zijn slechts die van prijsbewegingen toegestaan en geen vergelijking van prijsniveaus.

error: Kopiëren mag niet!