Intentieverklaring samenwerking VHP rode draad bij partijcongres

Hoewel door de VHP op 29 mei een intentieverklaring is gesloten voor samenwerking met overige politieke partijen op regionaal niveau, houdt de VHP op 31 augustus een congres waar zij haar structuren verder zal informeren hierover. Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi geeft Dagblad Suriname mee dat de partij een partijraad en partijcongres organiseert om de intentieverklaring met samenwerkende partijen en het VHP-beleid van de afgelopen periode en de komende periode te bespreken.
Ondervoorzitter en assembleelid Radjkoemar Randjietsingh geeft aan dat het gaat om ‘doorpraten met elkaar wat de stad van zaken zijn.’ De statuten van de partij schrijven voor dat bij het nemen van dergelijke besluiten, een partijcongres gehouden moet worden om ook de structuren moeten worden betrokken in het geheel. Randjietsingh verklaart dat de structuren afhankelijk van elk ressort reeds in kleine groepen waren geïnformeerd over de nog te tekenen intentieverklaring voor samenwerking. ‘Ons verkiezingsstelsel laat ons geen keus, je bent genoodzaakt om in combinatieverband samen te werken’, aldus Randjietsingh. De structuren in de verschillende ressorten waren het allemaal mee eens dat de VHP met de overige politieke partijen gaat samenwerken. De intentieverklaring voor samenwerking is getekend tussen de NPS, SPA, DA’91, PL, BEP en de KTPI.
Op 29 mei gaf de coördinator van het Nieuw Front en VHP-voorzitter, Chandrikaperad Santokhi, aan dat meer partijen kunnen toetreden tot deze coalitie van samenwerking. Hij stelde dat de begrippen rechtsstaat en soevereiniteit hoog in het vaandel staan bij deze combinatie. Santokhi stelde dat de soevereiniteit systematisch is geschonden. Als voorbeeld gaf hij aan het Tigri-gebied, dat buurland Guyana als eigen gebied beschouwt. De regering heeft geen antwoord gegeven op vele vragen die er gesteld zijn. Steeds wordt aangegeven dat in ‘comité generaal’ de vragen zullen worden beantwoord, maar dit is ook niet gebeurd.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!