Hoe veilig zijn onze overledenen in het mortuarium?

1hoe veilig mortuariumDe krant verneemt uit betrouwbare bron dat er zich in het mortuarium van het Streekziekenhuis Nickerie (SZN) iets ongewoons heeft voorgedaan. Een mortuariumknecht zou zonder toestemming van de patholoog-anatoom het ongeboren babylijkje uit het lichaam van de overleden moeder hebben verwijderd. De directeur van het SZN, Antoine Elias, is op de hoogte van het incident en geeft aan DBS te kennen dat de zaak onderzocht wordt. “Als er hier sprake is van een procedurele fout, dan zal de directie er niet voor schromen om gepaste matregelen tegen de mortuariumknecht te treffen”, aldus Elias.
DBS sprak ook met de moeder van de overledene in kwestie, die aangaf niet te snappen wat het probleem is, omdat zij (de nabestaanden) hier zelf om gevraagd hebben. Volgens haar zou het bij Hindoes gebruik zijn om dit te doen. Het ongeboren kind in de baarmoeder laten zou volgens haar overtuiging “niet goed” zijn. Haar dochter is in de kist gelegd met het ongeboren kind op haar schoot zoals het hoort, zegt de moeder.
De vraag in deze echter blijft hoe het kan dat een mortuariumknecht op eigen initiatief kan overgaan tot het verrichten van dergelijke handelingen. Op deze manier kunnen er zich misschien nog veel meer illegale handelingen plaatsvinden of zich hebben voorgedaan bij de verschillende mortuaria waarvan nabestaanden niet op de hoogte zijn. Nabestaanden dienen met een gerust hart hun overleden familielid aan het mortuarium te kunnen afstaan. Zij moeten ervan verzekerd kunnen zijn dat hun overleden dierbare met het nodige respect behandeld wordt.
Op het moment dat DBS de gewestelijke politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop, sprak, was die nog niet op de hoogte van het geval. Het blijkt dat de mortuariumknecht voor verweer is aangeschreven.

error: Kopiëren mag niet!