Jhauw: ‘Een gesprek van een halve minuut met Bouterse kost USD 12.000’

Ramsoender Jhauw van de ‘Partij voor Integriteit, Nationale motivatie en Gelijke kansen’ (PING) is niet te spreken over ‘het gedrag van president Desi Bouterse’. “Het is een schande dat ik mijn president in China moet gaan spreken voor een halve minuut om een afspraak te maken. Ik ga thuis bij hem en dan nog ontvangt hij me niet.” Op vrijdag 21 juni 2013 vertrok Bouterse met een delegatie richting China voor het afleggen van een staatsbezoek. De Airbus A340 van de SLM werd daarvoor uit het reguliere vluchtschema gehaald. De reguliere dienst tussen Paramaribo en Amsterdam werd toen geannuleerd, tot grote woede van exporteurs van bloemen en fruit. De vertraging betekende een verlies oplopend tot veertig procent van de omzet, omdat de producten niet tijdig op de veiling in Nederland zijn beland. De belastingbetaler heeft toen opgedraaid voor de kosten en dat terwijl vicepresident Robert Ameerali begin april van dat jaar nog opriep om heel zuinig om te gaan met staatsmiddelen. Zakenlui die meewilden naar China, moesten een bedrag van USD 12.000 neertellen. Bouterse zou zelf tijdens de lange vlucht geen tijd hebben genomen om met Jhauw te praten. Volgens Jhauw ‘durft Bouterse geen verantwoordelijkheid te nemen’. ‘Hij schuift de verantwoordelijkheid steeds van zich af en er wordt continu verwezen naar de mensen om hem heen. Wat Bouterse moet doen, doet hij niet’, zegt Jhauw stellig.

error: Kopiëren mag niet!