Van Dijk-Silos zal mogelijk afzien van verlenging voorzitterschap OKB

1 Van DijckHet feit dat minister Edward Leilis van Binnenlandse Zaken vorige week donderdag in het parlement heeft aangegeven dat de zittingstermijn van Jennifer van Dijk-Silos als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) mogelijk zal worden verlengd, betekent volgens Silos niet veel. De OKB-voorzitter geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat zij nog aan het nadenken is of zij deze functie alsnog zou willen bekleden. Dit naar aanleiding van de dreigementen die opgetekend zijn uit de mond van aanhangers van A-Combinatie nadat het OKB in 2010 beslist had dat de politieke combinatie in Paramaribo, Wanica en Para niet mocht deelnemen aan de verkiezingen. De directe aanleiding hiertoe was dat het hoofdstembureau al gesloten was toen vertegenwoordigers van A-Combinatie aankwamen om de kandidatenlijsten in te dienen. Para was precies om drie uur ’s middags gesloten, terwijl Paramaribo een half uur en Wanica een uur hadden gewacht. Het OKB vond dat de wet duidelijk is. De kandidatenlijsten moeten ingediend worden op een bepaald tijdstip en dat was niet gebeurd.
Wij leven in een democratische staat
Silos geeft verder aan dat de bewindsman vooraf gesprekken met haar zou moeten hebben gevoerd om na te gaan of zij deze functie inderdaad weer wilt bekleden. Dit heeft minister Leilis dus nagelaten en heeft hij zonder haar medeweten het parlement meegedeeld dat haar functie zal worden verlengd. ‘Het feit dat mensen mij bedreigen, is pijnlijk en moet ik nog nadenken of ik mij daaraan weer wil blootstellen. Daarnaast leven wij in een democratische staat, waardoor de minister mijn besluit zal moeten respecteren’, aldus de advocaat en OKB-voorzitter. Minister Leilis verwacht dat in augustus de nieuwe samenstelling van het OKB bekend zal zijn. De bewindsman gaf het parlement te kennen dat hij verwacht dat het OKB weer zal worden voorgezeten door Jennifer van Dijk-Silos. Het OKB wordt benoemd voor vijf jaar. Leilis was ook lid van dit college, maar is afgetreden nadat hij minister werd. Stanley Marica moet worden vervangen, omdat hij de 65-jarige leeftijd heeft bereikt. Diverse politieke partijen dringen aan op de nieuwe samenstelling van het OKB en het Centraal Hoofdstembureau. Lothar Boksteen, die voorzitter is van dit instituut, is intussen eveneens 65 jaar. Hij moet zoals de wet dat aangeeft ook een stap terugdoen.
FR

error: Kopiëren mag niet!