Leiding RGD eist voortzetting dienstverlening zonder artsen te betalen

Bij de onlangs gehouden ontmoeting tussen de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) stelde de leiding van de RGD dat de artsen de dienstverlening onverkort moeten continueren. De voorzitter van de VRA, Jules Cruden, geeft Dagblad Suriname te kennen dat de RGD-leiding de artsen over de afgelopen 6 maanden nog geen cent vergoeding voor de BZSR-cliënten heeft uitbetaald.
‘In maart 2014 hebben we acties moeten voeren om de achterstallige betalingen over het jaar 2013 uitbetaald te krijgen’, vertelt Cruden. ‘Het lijkt alsof de VRA weer moet overstappen tot het voeren van acties’, zucht Cruden. Vóór vrijdag 18 juli 2014 verwachten de VRA-artsen duidelijke schriftelijke garanties met betrekking tot de vereffening van achterstallige betalingen over de afgelopen 6 maanden. Indien dit uitblijft, zal per maandag 21 juli 2014 de dienstverlening van de artsen aan de bijkans 55.000 BZSR-patiënten, ingeschreven bij de RGD, worden stopgezet. Dit geeft de VRA aan in een persbericht. ‘We kunnen niet gratis werken’, aldus Cruden. De VRA heeft tot het uiterste getracht om middels dialoog de leiding op andere gedachten te brengen. ‘Jammer genoeg is dit niet gelukt’, geeft de VRA in het persbericht aan. De VRA betreurt het ten zeerste dat wederom, nu voor de derde keer in de afgelopen acht maanden, de dienstverlening in gevaar dreigt te komen.
RGD-leiding brengt gezondheidszorg in gevaar
Volgens Cruden is het niet de schuld van de regering. De regering heeft goede bedoelingen om de gezondheidszorg naar een hoger niveau te brengen, maar de RGD-leiding brengt deze zelfde gezondheidszorg continu in gevaar. ‘Kwalitatieve goede zorg kan immers nimmer gegarandeerd zijn bij uitblijven van beloning van de dienstverleners’, benadrukt de VRA. ‘De particuliere artsen zijn goed gecompenseerd, maar de RGD-artsen moeten steeds aan de bel trekken voordat zij worden uitbetaald’, zegt Cruden. Volgens de VRA concentreert de RGD-leiding zich alleen op het nemen van sancties tegen artsen.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!