Wederom achterstand uitbetaling pro Deo advocaten

Net als het vorig jaar klagen de advocaten die pro Deo werken dat zij door de overheid niet op tijd uitbetaald worden voor verleende diensten. Alhoewel de orde van advocaten eerder hierover tegenover de overheid haar beklag heeft gedaan, schijnt er weinig verbetering te zijn opgetreden in de betalingsprocessen naar deze advocaten toe. Een pro Deo advocaat is een advocaat waarbij door de overheid gefinancierde rechtsbijstand wordt verleend. Als je een advocaat wil om je bij te staan in je rechtszaak, dan is dit mogelijk met een pro Deo advocaat. Elke burger mag een beroep doen op gratis rechtsbijstand bij de daarvoor bestemde instantie(s). Je moet echter wel aan een aantal eisen voldoen als je gebruik wil maken van een pro Deo advocaat. Je inkomen moet bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Pas afgestudeerde advocaten stellen zich meestal beschikbaar als ‘gratis advocaat’.
Clive Lachman, advocaat verbonden aan Advocatenkantoor Lim a Po, zegt tegenover Dagblad Suriname dat hij aan het begin van zijn carrière tenminste 3 jaren Pro Deo werk heeft verricht. Hij heeft echter nooit de behoefte gehad om te declareren. Hij geeft aan dat hij wel een uitgesproken mening heeft ten aanzien van de te late uitbetaling van de overheid. Hij vindt het namelijk afkeurenswaardig dat mensen die diensten hebben verleend zo lang op hun geld moeten wachten. Er is een afspraak tussen de staat en betreffende advocaten. Als er door de advocaat diensten zijn verricht dan is het logisch dat hij vergoed moet worden voor gemaakte kosten en inspanning. Hij meent dat de Orde van Advocaten wederom aan de bel moet trekken bij het ministerie van Justitie en Politie. De benadeelden zouden ook unaniem het besluit kunnen nemen om geen zaken meer aan te nemen totdat de betalingen zijn verricht, stelt de jurist voor. ‘Advocaten hebben ook hun rekeningen te betalen en kunnen niet hun hele praktijk laten afhangen van kosteloze zaken.’
Anderzijds zegt Lachman dat indien advocaten eenmaal een zaak aangenomen hebben ze de zaak wel eerst dienen af te handelen, omdat ze zich daartoe gecommitteerd hebben. Ze kunnen de cliënt ook niet achteraf kosten in rekening brengen. Advocaten die pro Deo werken, mogen geen geld aan hun cliënt vragen. Doen ze dit toch, dan is hier sprake van onbehoorlijk gedrag en dienen ze gerapporteerd te worden. De cliënten moeten zich er ook van bewust zijn dat, tenzij het uitzonderlijke gevallen betreft of zij dat zelf willen, de cliënten de toegewezen advocaten niets schuldig zijn, aldus de advocaat.
Advocaat Stanley Marica noemde vorig jaar in de hoedanigheid van Deken van de Orde van Advocaten het falen van de overheid om tijdige betalingen te doen een ‘verstoring van de openbare orde’. De algemene reactie van de overheid ten aanzien van achterstallige betalingen is dat zij begrijpt dat men soms lang moet wachten, maar dat iedereen uiteindelijk toch zijn geld krijgt.

error: Kopiëren mag niet!