Veerbooteigenaren worden uit de informele sector gehaald

Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) streeft ernaar om alle boothouders uit de informele sector te halen, zodat zij in staat zijn zelfstandig te kunnen ondernemen. Dit vertelt het hoofd van de afdeling voorlichting van TCT, Stephany Kasketi. Gisteren heeft TCT voor het eerst vergunningen verstrekt aan veerbooteigenaren, die zich reeds jaren geleden hadden geregistreerd. Hierbij gaat het om 17 veerbooteigenaren. De overhandiging van de vergunningen vond te Albina plaats door de directeur van TCT, Thelma Douglas-Pinas. De vergunningen zijn bij resolutie opgemaakt, vertelt Kasketi. De overhandiging vond plaats in het kader van de verdere ordening van het openbaar vervoer van personen en goederen, door middel van veerboten over de Marowijnerivier.
Zoals bekend is het NV Havenbeheer Suriname van plan de steiger van Albina te rehabiliteren met de bedoeling het goederenvervoer te Albina beter te accommoderen. Verder ook voor het faciliteren en reguleren van de oversteek van de korjalen tussen Albina en Sint Laurant te Frans-Guyana. Voor een transparant vervoersbeleid tussen Suriname en Frans-Guyana is het noodzakelijk dat alle boothouders in het bezit zijn van een vergunning. Er zijn landelijk ongeveer 200 veerboothouders, geeft Kasketi aan. Momenteel zijn er slechts 17 boothouders die in het bezit zijn van hun papieren. Er zijn nog meer boothouders die zich hebben opgegeven en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme is bezig met het in orde maken van de papieren. Als het papierwerk in orde is gemaakt, zullen ook deze boothouders in het bezit zijn van een vergunning.
Kasketi vertelt aan Dagblad Suriname dat er boothouders zijn die bang zijn om te komen registreren. Zij willen namelijk geen belasting betalen. ‘Maar per jaar moeten zij slechts SRD 50 betalen.’ De districtscommissaris van Marowijne, Theodorus Sondrejoe, was heel blij met deze overhandiging. Hij ziet deze overhandiging als de eerste stap naar de ontwikkeling van Albina. Verder zijn er toespraken gehouden door de directeur van TCT, Thelma Douglas-Pinas, de dc van Marowijne, Theodorus Sondrejoe, het hoofd van de Dienst Openbaar Vervoer in Albina, Oscar Awese, de directeur van de Maritieme Autoriteiten Suriname (MAS), Michel Amafo, en de directeur van NV Havenbeheer, Andreas Talea.

error: Kopiëren mag niet!