Stop Geweld tegen de Vrouw Nu!

De Surinaamse samenleving is binnen een week tot tweemaal toe opgeschrikt door de brute moord op twee jonge vrouwen, elk in afzonderlijke gevallen. In beide gevallen zijn de vrouwen middels een wapenschot om het leven gebracht. Het is een zeer lafhartige daad om het leven te ontnemen van weerloze onschuldige jonge vrouwen. Wat het motief ook moge zijn, het is en blijft een vreselijke daad die nooit goed te praten is. Over de hele wereld is de vrouw in opmars en probeert ze op te komen voor de nog steeds achtergestelde positie waarin zij zich bevindt. ‘Het doet ons pijn te vernemen dat de vrouw vaak het slachtoffer is van huiselijk geweld’, aldus Rewtie Sietaram, voorzitter Gendercommissie VHP.
Diverse internationale verdragen, zoals het Cedaw en het Belem do Para-verdrag welke Suriname ook heeft geratificeerd, dringen aan op bescherming van de vrouw in al haar facetten. Het is de taak van de overheid om erop toe te zien dat de vrouw inderdaad beschermd wordt tegen geweld en dat er ook daadwerkelijk hulpverlening wordt geboden aan degenen die binnen de huiselijke sfeer in een crisissituatie belanden. De overheid zou goed doen om niet alleen op politiebureaus, maar ook op elke RGD-poli een counselor te hebben, die op advies van de arts mensen begeleidt. Ook de gemeenschap dient alert te zijn indien een slachtoffer van huiselijk geweld kenbaar maakt de situatie thuis niet meer aan
te kunnen. Vaak wordt er geluisterd, maar geen oplossing geboden. Indien een relatie tussen man en vrouw niet meer gaat zoals gewenst, is het raadzaam om erover te praten en desnoods uit elkaar te gaan.
Wat ook de aandacht trekt momenteel zijn de berovingen, die nu plaatsvinden op klaarlichte dag. De slachtoffers zijn moeders die met hun kleine kinderen thuis blijven in de morgenuren. Dit blijkt een nieuwe trend te zijn van de criminelen, daar zij weten dat de mannen meestal aan het werk zijn in de morgenuren. Hoe dienen de vrouwen zichzelf te beschermen? Wat is het beleid van de politie hieromtrent om de vrouw in voldoende mate te kunnen beschermen en haar in haar eigen woonomgeving het gevoel van veilig wonen te bieden?
‘Wij roepen de regering op om dringend aandacht te schenken aan geweld tegen de vrouw en met zichtbare oplossingen te komen’, aldus Sietaram.

error: Kopiëren mag niet!