Laboratoria en testfaciliteiten technici getraind in toepassing standaard 17025

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft in samenwerking met de Caricom Regional Organization for Standards and Quality (CROSQ) een driedaagse workshop georganiseerd welke duurt tot en met 11 juli. Remy Grauwde, directeur SSB, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat het een regionaal project betreft welke men samen met het Dominicaanse Republiek wil implementeren. Het is een project dat uit de 10e EDF fondsen is gerealiseerd. Het project beoogt om de lidlanden te equipen en om op die manier hun capaciteiten te versterken niet alleen, maar ook om geaccrediteerd te worden. In de regio zijn er volgens Grauwde al twee lidlanden, die over een accreditatielichaam beschikken. Het gaat in deze om de landen Jamaica en Trinidad and Tobago.
Het zijn internationaal geaccrediteerde Laboratoria. Suriname die geen accreditatielichaam heeft, heeft het SSB als bureau die de bevoegdheid heeft om te functioneren als accreditatielichaam. Dit houdt in dat de SSB ook laboratoria en testfaciliteiten kan accrediteren. De workshop heeft als doel om de technici van laboratoria en van de testfaciliteiten te trainen in het toepassen van de standaard ISO/IEC 17025. Deze standaard is een algemeen vereiste voor de competentie van laboratoria en testfaciliteiten. ‘Het is een richtlijn om de competentie te kunnen demonstreren’, geeft Grauwde verder aan. ‘Je weet hoe alles aan toe gaat in een laboratorium, wat je allemaal moet doen en welke regels je moet volgen, omdat de resultaten die daaruit komen, gebruikt zullen worden wanneer een product getest wordt.’ Dit moet als resultaat hebben dat producten niet een tweede keer in het buitenland getest hoeven te worden, omdat ze dan al getest zijn door een geaccrediteerde en internationaal erkende testfaciliteit.
Wanneer de participanten van deze workshop teruggaan naar hun laboratoria, dan zullen zij in staat zijn de 20 milesstone toe te passen. Het gaat in deze dan om de voorbereiding en de procedures, die nodig zijn om uiteindelijk de stap te maken richting accreditatie. Het SSB treedt op als een soort liaison van het accreditatielichaam van Jamaica of Trinidad and Tobago. Deze workshop wordt ook gegeven in het kader van de handelsliberalisatie. In totaal doen 50 participanten mee aan deze workshop, waar Grauwde zeer tevreden mee is.
Genaro Alpin

SSB. 2 JPG

error: Kopiëren mag niet!