Autoloze dag wordt mogelijk verschoven

Suriname beleeft op 22 september 2014 voor het eerst zijn officiële autoloze dag. Weliswaar is deze dag beperkt tot de binnenstad van Paramaribo. Naar verwachting zal deze dag voor veel problemen zorgen voor ondernemers, die in de binnenstad opereren, en voor werknemers die ook in de binnenstad rijden. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij wel voorstander is van een autoloze dag. Dit moet natuurlijk beter worden voorbereid in rechtstreeks overleg met de betrokkenen. De VSB is daarom momenteel bezig deze kwestie met de initiatiefnemers te bespreken. Volgens verwachting zal deze dag volgens de VSB-voorzitter niet meer op 22 september van dit jaar worden gehouden, maar op een nader af te spreken datum. Hij wil echter niet vooruitlopen op zaken. Welzijn zegt dat de binnenstad door veel mensen als doorgang wordt gebruikt. Doordat mensen op de autoloze dag hun inkopen niet op een behoorlijke wijze zullen kunnen doen, zal deze dag dan voor eigenlijk een beetje ontwrichting zorgen.
Volgens de VSB-voorzitter hebben ondernemers het in de binnenstad al moeilijk genoeg. Zij zullen nu dan nog meer last van krijgen. Bovendien zullen voertuigen wel op wegen buiten de stad kunnen rijden. Dit betekent dat de mensen naar de winkels die buiten de binnenstad liggen, zullen uitwijken. ‘Hoe ga je dan je doel bereiken met een autoloze binnenstad?’, vraagt Welzijn zich af. Aanstaande woensdag heeft Welzijn weer een bespreking met de initiatiefnemers. Wereldwijd wordt deze dag georganiseerd, niet alleen om speciale aandacht te vragen voor de uitstoot van CO2 door transportmiddelen, maar ook het belang van een gezonde levensstijl door meer beweging. Naar aanleiding hiervan zal het Small Grants Programma samen met de Boy Scouts van Suriname enkele activiteiten organiseren op 22 september 2014 in Suriname.
De autoloze dag ligt in het kader van het uit te voeren project door de Boy Scouts van Suriname ‘Bewustwordingsacties met betrekking tot klimaatsverandering in pilotgebied Suriname’. Dit is een project dat medegefinancierd wordt door de Global Environmental Facility (GEF) Small Grants Programme (SGP) van Suriname. Zaterdag 5 april was de officiële launch van het project en op 5 juni, Wereld Milieudag, is de vergunning voor afsluiting van de binnenstad overhandigd door de districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Mohamed Kasto, aan de coördinator van dit project namens de Boy Scouts, Wilgo Koster. De bedoeling is om op deze dag een deel van de binnenstad volledig af te sluiten voor gemotoriseerd transport. Voetgangers, fietsgebruikers en anderen zullen op deze dag optimaal kunnen profiteren van de straatruimte, en het ligt ook in de bedoeling om allerlei sport- en spelactiviteiten te organiseren in de afgesloten straten.
FR

error: Kopiëren mag niet!